Novo Ljubljansko banko je treba prodati, in to takoj!

NLB_Nova ljubljanska banka

Novo Ljubljansko banko je treba prodati, in to takoj ter tako izpolniti ključno obvezo, dano EU, da se ta končno le prenese na pravega lastnika. Pravega lastnika, ki žeparjem iz Ljubljane, ki imajo NLB za svojo denarnico s tem, prepreči še nadaljnjo krajo le te.

Kot kaže to vedo v Bruslju, saj imajo prav zaradi slednjega očitno dovolj sprenevedanja slovenskih ekonomsko neizobraženih politikov, to pa je s predsednikom vlade Mirom Cerarjem na čelu. To pa ne pomeni, da je on uporabil denarnico z napisom NLB.

Dr. Miro Cerar, predsednik slovenske vlade

Dejstvo je, da je slovenskega sprenevedanja glede (ne)prodaje Nove Ljubljanske banke, ki smo jo, po dogovoru z EU obljubili prodati v zameno za odobritev državne pomoči zaradi prezadolženih bank leta 2013, res na trhlih nogah. Namreč, EU je po dogovor od iste, na njeno privolitev, od Slovenije maja 2017 zahtevala le delno prodajo delnic v dveh paketih. Evropsko komisija v tem primeru imela prav, saj je šlo za dogovorjeno zavezo.

Težko pa je verjeti nekomu, ki se ne drži dogovora, ta pa je bila Slovenija, ki ni hotela prodati prvi del delnic do konca leta 2017, pri čemer le ta niti ni imenovala zaupnika za izpeljavo prodaje balkanskih podružnic, kar je bila alternativna zaveza, ki jo je dala Evropski komisiji.

523ABC68-3F8B-48CF-9A64-7D96FD05D7A7

No, o tem, zakaj slovenska politika noče prodati balkanskih podružnic, smo pisali že nedavno, ko smo menili, da imajo tam slovensko omrežja svojo denarnico. Vlada na čelu z ekonomskim laikom Cerarjem pa trdi, da bi to škodovalo dolgoročnemu razvoju banke. Mi smo, kot že rečeno prepričani, da je pravi razlog ta, da bi slovenska politika s slovenskimi in balkanskimi pajdaši ostala brez “denarnice”, s katero brez javne kontrole razpolaga z njenim denarjem, domačo javnost pa zavaja s floskulami o neki prihodnosti NLB, ki na tem shiranem trgu nima nikakršne prihodnosti.

Seveda ima ta trg pomen, a ne za Slovenijo, ampak za ostale razvite članice EU, ki se ne pustijo pretentati na vsakem koraku, pa tudi zato, ker niso s posebno popkovino povezane z balkanskim omrežjem.

Da se stvari z NLB vrtijo v napačno smer, je dokaz tudi to, da si Hrvaška, s pomočjo svojih sodišč jemlje pravico, rubiti premoženje NLB, ta pa ima celo tako naivno vodstvo, da nekatere razsodbe teh sodišč upošteva in celo poplača.

Ob tem pa slovenska politika domači javnosti prodaja banalne štose, da bi s prodajo NLB premalo zaslužili, saj bi morda Hrvaška s svojo krajo njenega premoženja, s pomočjo njihovih balkanskih sodišč, lahko vplivala na višino kupnine oziroma bi to zmanjševalo njeno vrednost.

Da našo državo vodijo nesposobneži, že od osamosvojitve, pa je znana stvar. A tega, kar dela Cerarjeva vlada, ni mogoče najti še v najbolj banalni komediji.

Kako je namreč mogoče, da nam Hrvaška lahko rubi premoženje NLB, ta pa celo, z nesposobnim vodstvom, po nekih kvazi sodbah plača sodbe teh sodišč, čeprav vsi vemo kaj sta na Mokricah podpisala tedanji hrvaški predsednik vlade Milanović in takratni naš predsednik vlade Janša.

Zoran Milanović in Janez Janša v Mokricah marca 2013 podpis memuraduma

Naj spomnimo! Janša in Milanović sta memorandum podpisala 11. marca 2013 glede reševanja vprašanja nekdanje Ljubljanske banke ter da ta sodi v okvir nasledstva. Hrvaška pa, kar je bila osnova, lahko le ob tem pogoju vstopi v EU. Natančneje sprejela sta dogovor, da se s podpisom memoranduma zaustavijo vsi pravni procesi proti NLB in se vprašanje sporov glede prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev v nekdanji LB Zagreb rešuje v okviru nasledstva SFRJ.

Kot je znano, je hrvaški finančni minister sicer leta 1995 in nato leta 2001 pooblastil Zagrebačko banko in Privredno banko Zagreb za izterjatev denarja od LB oziroma NLB s pogodbo o odstopu terjatev. Spor med državama se vrti za okoli 300 milijonov evrov sredstev, s katerimi so bili poplačani hrvaški varčevalci, ki so imeli devizne vloge v LB Zagreb. Hrvaška je tem varčevalcem leta 1991 omogočila, da so vloge prenesli na hrvaške banke.

Da se ve! Aktualni spor se tiče le varčevalcev, ki so svoje devizne vloge prenesli na hrvaške banke in so denar tudi dobili. Tisti, ki se za prenos sredstev niso odločili in so jih pustili na računih LB Zagreb, tožbe vlagajo ločeno in ga dobivajo po drugi poti.

No, in zdaj se vrnimo k prodaji NLB, ki je Cerar s svojimi dušniki ne bi prodal. Če sodimo po tem, da je Milanović zavezal s podpisom memoranduma, da se tožbe Hrvaške (Zagrebačke banke in Privredne banke Zagreb) za izterjave denarja od LB prenesejo na pogodbo o nasledstvu ter da mora Hrvaška zaustaviti procese proti LB, kaj šele NLB, je jasno vse.

To pa pomeni, da bi Cerar lahko mirno prodal NLB, saj ta ni bila sopodpisnik nikakršnega dokumenta na Mokricah.

Piranski zaliv_meja_vir časopis Delo

A ker je naša ne verodostojnost in strah pred Hrvati res nekaj posebnega, lahko Hrvati počnejo, kar jim je volja. Kot na primer ta trenutek, ko pri uveljavljanju arbitražne razsodbe ravnajo na eni strani, kot da jo priznavajo, saj pošiljajo neke kvazi kazni našim nemočnim ribičem.  Na drugi strani pa jih Evropski komisar Juncker s svojimi klovnovskimi štosi celo podpira. Pa tudi ZDA, ki s svojo ne opredelitvijo, da je treba upoštevati mednarodne pogodbe se s takšnim odnosom na tiho postavljajo na njihovo stran. To je na stran države, članice EU, kjer se njihovi akademiki in visoki znanstveniki vpletajo v arbitražno razsodbo (pri tem pa s tem niso imeli nič, čisto nič), da ne ne govorimo o tem, da ti isti akademiki in znanstveniki s svojo nedorečenostjo tiho priznavajo ustaške simbole “Za dom spremni” (vzklik njihovega ustaškega vodje Anteja Paveliča) z izgovorom, da to velja le za uporabo pod posebnimi pogoji.

Juncker Plenković_2

Rekli boste, kaj pa ima to s prodajo NLB. Veliko, če vemo, s kom imamo opraviti na oni strani Kolpe, da ne govorimo hlapčevskih slovenskih politikih, ki vodijo provinco EU, ki pa ji nekateri še vedno pravijo, da gre za suvereno in neodvisno državo Slovenijo.

A dejstvo je, da o vsem v njenem delovanju odločajo bruseljski birokrati, ki pa žal v primeru NLB imajo prav. Novo Ljubljansko banko je treba prodati, in to takoj!/JT/LN

NLB_Nova ljubljanska banka

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s