Na veliki oder MGL prihaja drama nemškega dramatika Georga Büchnerja – Dantonova smrt

300 dpi 1Q9A5391

V Mestnem gledališču ljubljanskem bo ta četrtek na velikem odru, ob 20. uri na sporedu premiera drame Dantonova smrt nemškega dramatika Georga Büchnerja. Besedilo za predstavo je po prevodu Bruna Hartmana postavil režiser Aleksandar Popovski, dramaturginja pa je bila Eva Mahkovic. Za likovno podobo so poskrbeli scenografka Nastja Miheljak, kostumografka Jelena Proković in oblikovalec svetlobe Boštjan Kos. Avtor glasbe je Laren Polič Zdravič, za jezik pa je skrbela lektorica Barbara Rogelj. Pri uprizoritvi sta sodelovala tudi asistent režiserja (študijsko) Jaka Bombač in asistentka kostumografke Nina Prelovšek.

No, in  ker ber njih ni predstave dodajmo še igralsko zasedbo, in sicer v sestavi Matej Puc, Jure Henigman, Tina Potočnik Vrhovnik/Nina Rakovec, Tjaša Železnik, Filip Samobor, Gregor Gruden, Mirjam Korbar in Milan Štefe.

300 dpi 1Q9A5646

In kaj prinaša gledalcu, oziroma obiskovalcu drama Dantonova smrt nemškega dramatika Georga Büchnerja? Gre za dramo, ki predstavo dogajanje pet let po začetku francoske revolucije, ko so v Franciji na oblasti jakobinci, struja revolucionarjev, ki pod vodstvom ekstremističnega Robespierra (Jure Henigman) izvaja teror nad državljani in z neumorno pomočjo giljotine redči vrste morebitnih izdajalcev revolucije. Eden od voditeljev zgodnje revolucije, Georges Danton (Matej Puc), se izmučen od krvi, ki jo je že zahtevala revolucija, odmika od politike med prijatelje, karte in ženske, medtem ko ga njegov politični somišljenik in prijatelj Camille Desmoulins (Filip Samobor) nagovarja, da bi izkoristil svoj vpliv in se Robespierru ter njegovi vladavini terorja postavil po robu. Robespierre proti sovražnikom, ki jih vidi povsod, zagovarja skrajne ukrepe – predvsem usmrtitev kot edini način, da novoustanovljena francoska republika svoje ideale zaščiti pred ponovno vladavino privilegiranega razreda, aristokracije, rojalistov in njih somišljenikov. Robespierre Dantona zapre in ga privede pred Nacionalni konvent, ki je zaradi številnih že giljotiniranih političnih nasprotnikov v dvomih, ali bi pogubili tudi Dantona, torej moža, ki je leta 1792 rešil Francijo. Robespierre v imenu domovine in revolucije, ki naj bi po zgodovinskem pravilu žrla svoje lastne otroke in v vsakem primeru zahtevala številne žrtve, ker je taka pač njena narava in predpogoj za svobodo, poslance prepriča v Dantonovo krivdo. Na revolucijskem sodišču Danton pozove ljudstvo proti Robespierru in njegovi diktaturi, ki bi republiko zadušila v krvi. Ljudstvo ga najprej podpira, potem pa se tehtnica nenadoma prevesi….No, ker računamo, da boste udeleženici predstave, če ne prve pa naslednje vam širše predstavitve ne bomo ponujali.

300 dpi 1Q9A5681

Velja pa dodati, da je Dantonova smrt (1835)  dramski prvenec mladega doktorja medicinskih znanosti Georga Büchnerja, takrat še študenta, ki se do nastanka drame nikoli ni ukvarjal z gledališčem. Zato pa je toliko bolj poznal zgodovino francoske revolucije in aktualni družbeni položaj svojega časa. Bil je goreč nasprotnik samozaverovanih elit, ki so izgubile stik s svetom, in bil zaradi tega tudi preganjan. Büchner je ob Heinrichu Heineju in Goetheju eden vidnejših predstavnikov nemške predmarčne dobe, v literaturi zavezane emancipaciji posameznika in liberalnim političnim načelom.

300 dpi 1Q9A5763

Ob prvi izdaji je bila Dantonova smrt, ki vsebuje izseke iz zgodovinskih političnih govorov in jo zato štejemo med zgodnje predstavnice dokumentarne dramatike, močno cenzurirana. Premierno je bila uprizorjena šele leta 1902, skoraj 70 let po Büchnerjevi smrti. Če bi želeli biti udeleženci predstave dodajmo še naslov, kjer so vsi podatki o predstavi, pa tudi o tem, kdaj je na sporedu./pripravila Alenka T. Seme/foto:press MGL

300 dpi 1Q9A5676

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s