V znamenju naive…

Delo naivnega slikarja

S pojmom naivna umetnost oz. naivni umetnik praviloma opredeljujemo status umetnika, ki ni akademsko izobražen, ampak je samouk.
Karel Erjavec slovenski zunanji minister
S pojmom naivna politika pa praviloma opredeljujemo status politika, ki je lahko akademsko izobražen, a ni kos ravni vodenja področij, ki jih opravlja.
Množica ljudi
S pojmom naivno ljudstvo pa praviloma opredeljujemo državljane, ki so ali niso akademsko izobraženi, a so kljub temu tako naivni, da sprejmejo naivne umetnike, kot osnovo svoje kulture, a kar je še huje, da izvolijo naivne ljudi, ki jim zagotovijo status politikov ter jim nato celo dovolijo, da jih ti vodijo.
No, če se vrnemo k naivcem, kot kratko imenujejo naivne umetnike. Z njimi ni nič narobe, ravno nasprotno, ti dokazujejo, da ustvarjalnost ni ozko povezana z akademsko izobrazbo. Gre namreč le za ljudi, ki izražajo svoje osebno videnje in vedenje pač do ravni svojih sposobnosti. Pri tem pa od ljudstva ne zahtevajo, da njihovo naivno umetnost sprejmejo, kot svojo.
No, zelo drugače je, ko govorimo, a naivnosti v politiki in politikih. V tem primeru lahko ti “naivci” naredijo okolju in ljudem s svojo naivnostjo veliko škode. Namreč, gre za ljudi (praviloma so izobraženi), ki pa ne obvladajo področja nalog, ki so se jih v svojem naivnem hotenju lotili. Njihovo naivno delovanje se namreč nato dolgoročno odraža na okolje in ljudi, na katere neposredno vplivajo s svojimi naivnimi odločitvami.
Pri teh “naivcih” je težava še ta, da jih za vstop politiko prepričajo ljudje, ki nato usmerjajo njihovo naivno delovanje, kar pa pri kulturniških naivcih ni primer.
No, in zdaj se ob tej naivni kulturi ter naivni politiki pojavi najbolj pomemben del to je naivnost ljudstva. To je sestavljeno iz izobražencev različnih ravni, povprečnežev pa tudi pod povprečnežev. 
Ko je govora o naivni kulturi, se le nepomemben del ljudstva opredeljuje o njej. A, ko gre za izbor političnih naivcev se tu ljudstvo najprej “poglobljeno” loti razglabljanja, kdo je vreden njihove podpore in kdo ne. Kdo jim je všeč in kdo ne.  Kdo je njihov, in kdo ne.
Res pa je, da to “poglabljanje” nastopi le dober mesec pred volitvami, pri čemer se nato na hitro del ljudstva odloči, da se je naivno angažirati pri izboru politikov misleč, da bodo ti izvoljeni, ne glede na mnenje ljudstva.
Ker je tako, se izbora politikov lotijo omrežja, ki določijo naivce, ki bodo orodje v njihovih rokah ter “ustvarjali” to, kar jim bodo naročili.
In kaj ima pri tem odločanju ljudstvo? Nič! Naivni del istega odide na volitve, kjer tam predlagane politike s strani omrežij potrdi.
Volilni skrinji
No in, ko so ti naivci izvoljeni, začnejo vladati ljudstvu, tudi tistemu delu, ki na volišča ni odšlo.
Nekateri bodo rekli, na letošnjih volitvah (te naj bi bile po napovedih 10. junija) bo drugače. Ne bomo volili naivcev, ampak ljudi, ki bodo mislili s svojo glavo.
Prav! A velja vedeti, da naivni umetniki, naivni politiki in naivno ljudstvo,  tudi, če mislijo s svojo glavo v tem sistemu  še vedno sodijo med med naivce. In to možje iz ozadja dobro vedo. Tako je pač, ko stvari potekajo v znamenju naive./J.T.
Ovce

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s