Pahor ne bo predlagal novega kandidata za predsednika vlade

DSC_0436

Predsednik republike Borut Pahor Pahor je sprejel odločitev, da državnemu zboru po odstopu premierja Mira Cerarja v tem sklicu ne bo predlagal novega kandidata za predsednika vlade. Meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve. Ocenjuje, da bo do njih prišlo predvidoma v drugi polovici maja, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Dr. Miro Cerar, predsednik slovenske vlade

Pahor je namreč danes sprejel premierja Mira Cerarja, ki ga je seznanil z razlogi za svoj odstop.

“Predsednik Pahor ocenjuje, da bo zaradi odstopa predsednika vlade prišlo do predčasnih volitev, predvidoma v drugi polovici maja,” so ob tem zapisali v predsednikovem uradu.

Pahor namreč novega mandatarja v tem sklicu DZ ne bo predlagal, imajo pa pravico do predlaganja tudi poslanske skupine oziroma najmanj 10 poslancev. Tako se bo o tem in o roku za določitev predčasnih volitev predsednik republike Pahor prihodnji teden posvetoval z vodji poslanskih skupin, so še napovedali.

Državni zbor

Cerar je predsednika DZ Milana Brgleza danes tudi formalno obvestil o odstopu. Državni zbor se bo s Cerarjevim odstopom seznanil prihodnji teden, predvidoma na redni seji. Nato bodo sledili postopki iskanja kandidata za novega mandatarja oziroma razpis predčasnih volitev. Pahor 30-dnevnega roka, ki ga ima predsednik republike za predlog mandatarja, očitno ne bo izkoristil. Podobno se je zgodilo ob odstopu takratne premierke Alenke Bratušek leta 2014, ko je med pravniki prevladalo mnenje, da se rok lahko skrajša, če se vsi kvalificirani predlagatelji odpovejo možnosti predlagati kandidata za mandatarja.

Če novega kandidata za mandatarja ni, to formalno ugotovi tudi DZ, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja./LN

20171112_143322

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s