Dobro je vedeti! Združenje za žilne bolezni bo danes, 16. marca pripravilo brezplačna merjenja krvnega tlaka

Žilne bolezni

Združenje za žilne bolezni je ob današnjem mednarodnem dnevu žil pripravilo brezplačna merjenja krvnega tlaka, holesterola in pretoka žil, ki bo potekalo na vzpostavljenih informativnih točkah v 20 krajih po Sloveniji. Namen te akcije je opozoriti na periferno arterijsko bolezen, ki se je vsak šesti prebivalec, starejši od 55 let ne zaveda.

Drugi del današnje akcije pa bo posvečen učenju tipanja pulza, katerega odsotnost je najosnovnejši pokazatelj periferne arterijske bolezni, na katero stroka še posebej opozarja ob letošnjem mednarodnem dnevu žil. Pri bolnikih, pri katerih pulza ne bodo zatipali, bodo opravili še meritev gleženjskih indeksov. To je metoda, s katero se meri pretok žil in odkrije najbolj ogrožene bolnike, je povedala predstavnica Združenja za žilne bolezni in koordinatorka aktivnosti ob dnevu žil Andreja Cokan Vujkovac.

Informativne točke z meritvami bodo večinoma v zdravstvenih domovih in bolnišnicah. Seznam je objavljen na spletni strani zdravearterije.si

Društvo za zdravje srca in ožilja ob tem pripravlja tudi projekt Zdrave arterije, ki bo potekal dve leti in s katerim bodo na široko ozaveščali o žilnih boleznih. Namen tega projekta je tudi, da se najosnovnejša in enostavna meritev gleženjskih indeksov razširi med vse primarne zdravnike, so sporočili iz društva.

Ateroskleroza ali poapnenje žil sicer prizadene arterije v telesu in lahko povzroči smrtno nevarne zaplete, kot sta srčni infarkt in možganska kap. Kadar so prizadete tudi arterije zgornjih in spodnjih okončin, pa govorimo o periferni arterijski bolezni./LN

merjenje tlaka

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s