Nemčija »izstopa« iz Schengenskega sistema; Čas je tudi za takojšen umik hrvaške policije iz naših mejnih prehodov

Horst Seehofer novi nemški notranji minister in prvak bavarske CSU

Potem, ko novi nemški minister za notranje zadeve Horst Seehofer želi zadržati nadzor nad nekaterimi mejami Nemčije s sosednjimi državami za nedoločen čas in ga razširiti na vse mejne prehode, kar bi praktično pomenilo, da Nemčija izstopa iz Schengenskega sistema, bi bilo prav, da to stori tudi Slovenija.

Kot je povedal Seehofer mora nadzor nad mejami do sosednjih držav mora ostati v veljavi, vse dokler ne bo Evropska unija uspela učinkovito zaščititi in nadzirati svojih zunanjih meja. “Vendar slednjega ne vidim, da bi lahko uspelo v doglednem času, je izjavil nemški minister za notranje zadeve Seehofer za nemški Welt am Sonntag”.

A border sign reading "Republic of Austria - border control" is seen in the Italian village of Brenner

Če pri tem upoštevamo, da so tudi Avstrijci na svoje meje vrnili kontrolo in s tem posredno izstopili iz Schengenskega sistema, bi to morala, in to takoj, storiti tudi Slovenija na svoji južni meji s Hrvaško.

Še več! Slovenija mora, in to takoj, ukiniti dogovor, ki sta ga vladi Republike Slovenije in Republike Hrvaške podpisali letu 2013 o ureditvi skupnih službenih mest glede mejne kontrole. Uredba o ratifikaciji Dogovora med vlado Republike Slovenije in Republike Hrvaške o ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole je bila objavljena tudi v Uradnem listu RS, št. 55/2013. Iz dogovora je razvidno, na katerih mejnih prehodih se bo skupna mejna kontrola opravljala, uvedena pa je bila 1. julija 2013 (zanimivo na večini mejnih prehodov, razen na kontrolnih točkah preko katerih, pa ne samo tam, nam Hrvati v državo spuščajo pribežnike).

Ker pa se Hrvaška policija na naših mejnih prehodih (za uporabo namestitve plačuje na naših mejnih prehodih nepomembno nadomestilo, ki ni bilo nikoli s strani vlade letno objavljeno, koliko skupaj letno znaša) obnaša, kot, da so to njeni mejni prehodi, ob tem pa ne priznava arbitražne razsodbe je potrebno dogovor iz leta 2013 takoj ukiniti (enostransko, če se Hrvaška meni, da ni za dvostransko prekinitev) in poslati hrvaško policijo na mejne prehode, ki jih je uporabljala pred podpisom tega dogovora.

Slovenija je to dolžna storiti posebej zdaj, ko Nemci in Avstrijci ravnajo po svoje, pa tudi zato, ker Hrvaška še ni  Schengenskem sistemu in , kot kaže še dolgo ne bo.

 

na črno zgrajen mejni prehod pri Sečovljah na hrvaški strani

Še več! Slovenija mora, in to takoj spremiti tudi kontrolno točko v Sečovljah, in sicer  v maloobmejni promet, saj Hrvaška na svoji strani (Plavniji) pravno gledano nima kontrolne točke. Razlog te trditve, saj jo je Hrvaška  zgradila na črno in brez soglasja s Slovenijo leta 1994, kar je takrat tudi s posebnim pismom potrdil tedanji hrvaški predsednik vlade Nikica Valetić.

Uradno pismo Nikice Valetića o mejni točki Plovanija Janezu Drnovšku, 24.04.1994

Na zaključimo! Pri tem je treba poudariti, da je meja s Republiko Hrvaško zunanja schengenska meja EU, za kar veljajo tudi pri opravljanju mejne kontrole standardi, zapisani v Zakoniku o schengenskih mejah. Vsekakor to pomeni, da prehajanje meje ni zgolj njeno prečkanje, ampak za vse potnike velja mejna kontrola, ki se mora opraviti tudi, ko so prometni tokovi povečani. Gneča oziroma povečana čakalna doba na mejnih prehodih ni razlog, da bi policisti spremenili način opravljanja mejne kontrole.

mejni prehod Obrežje_oznaka

Pa še to! Hrvati so lani prestavili svoje policijske ekipa iz mejnega prehoda Obreže in sicer na svoj mejni prehod Bregana, ki so ga zapustili leta 2013. Takrat je hrvaška policija  slovenskim kolegom predlagala, da bi hrvaška obmejna policija do 1. oktobra opravljala nadzor meje na mejnem prehodu v Bregani, in ne več skupaj s slovenskimi kolegi na Obrežju. In kaj se je zgodilo? Hrvati se nikoli več niso vrnili na mejni prehod Obrežje. To je je še en dokaz, da Hrvati nikoli ne držijo dogovorjenega. Torej, je res prav za takojšen umik hrvaške policije iz vseh naših mejnih prehodov, in to TAKOJ!

hrvaški policisti na sloveski meji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s