2. Festival velikonočne potice na Gradu Otočec

Z lanskega prvega Festiva velikonočne potice na Gradu Otočec_Foto Andrej Križ

Pred prihajočimi velikonočnimi praznikih na Gradu Otočec Terme Krka pripravljajo že 2. Festival velikonočne potice. Sklepni dogodek bo v četrtek, 29. marca 2018, ki se bo začel ob 10. uri v grajski restavraciji Gradu Otočec.

Restavracija Grad Otočec

Kot sporočajo organizatorji, bo v četrtek, 29. marca 2018, takrat že znano, kdo zna v deželi tej zamesiti, namazati in speči najlepšo, najokusnejšo in najbolj slovensko potico. Kakšen je recept za kraljico sladic, koliko je star, od kod izjemne veščine za zavidljivo peko, kakšne posebnosti so vmešane v nadev, ob kakšnih pogojih je vzhajalo testo, kako to, da je potica tako rahla … Vse to in še veliko več, boste lahko vprašali avtorice in avtorje zmagovalnih potic.

Dodajmo, da bo na zaključni prireditvi, ki jo bo tudi letos vodila priljubljena televizijska voditeljica Bernarda Žarn, vse razkrito, po priložnostnem programu pa se boste lahko pomenili tudi z gosti, predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in drugimi obiskovalci, ki želijo pokazati, da peka potice ni zgolj v domeni naših babic, ampak jo dobro obvladajo tudi mlajši rodovi.

‘Najstrožji’ del 2. Festivala velikonočne potice na Gradu Otočec pa potekal že dan prej, in sicer v sredo, 28. marca. Strokovna komisija bo že ob 8. uri zjutraj začela okušati prispele potice.

Janez Bogataj

Ta pa bo svoje delo opravilo pod taktirko Prof. dr. Janeza Bogataja, etnologa in avtorja knjige Potice iz Slovenije in Slovenska potica, vseh sladic kraljica, mag. Marlena Skvarča, senzorična preizkuševalka živil ter Janja Strašek, strokovnjakinja in svetovalka za zdravo prehrano v Termah Krka.

Med ocenjevanjem si bodo v sredo med 10. in 10.30 vzeli kratek odmor, prej omenjeni strokovnjaki, tudi za nas novinarje, saj bodo odgovarjali na naša »laična« vprašanja o pripravi in peki potic.

V četrtek na slavnostnem finalu pa bodo kot že zapisano, razglasi kraljice slovenskih potic, izbranih na 2. Festivalu velikonočne potice.

No, velja dodati še to, da bo na razstavi, po slovesnosti mogoče izbrati tudi potico za svojo velikonočno mizo in jo odkupili, s tem pa naredili še dobro delo. Ves izkupiček od prodaje bo namreč šel v dobrodelne namene, v Sklad za pomoč ljudem v stiski, s katerim upravlja OZ RKS Novo mesto.

potica

Torej je vse jasno! Zagotovo bomo skočili na 2. Festival velikonočne potice na Gradu Otočec, da vam približamo ta zanimivi kulinarični dogodek, ki ga pripravljajo Terme Krka v okviru, tudi dobrodelnega, že 2. Festival velikonočne potice./J.T/

 

 

Leave a Reply