Barbara Zemljič za MGL ustvarila kriminalko Praznina spomina

Iz predstave MGL Praznina spomina_2

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) je po lanski gledališki kriminalki v štirih nadaljevanjih Vranja vrata Nejca Gazvode pred uprizoritvijo novega tovrstnega dela. V prav tako štirih delih je Barbara Zemljič za igralski ansambel ustvarila kriminalko Praznina spomina, ki bo pred gledalci razgrnila vprašanja o odnosih in vnaprej postavljenih sodbah.

V srži besedila, postavljenega v mesto Velenje, okolje blokovskih naselij in srednjega razreda, so družinski odnosi, sodbe, preden je krivda dokazana, laži, medijski linč, sploh v manjših skupnostih v Sloveniji, rasna, verska in spolna nestrpnost, zasvojenost, travme, ki zaznamujejo osebnost, koruptivnost in vprašanje odgovornosti. Avtorica besedila na današnji novinarski konferenci zgodbe, ki jo je ustvarjala več kot leto dni, ni želela razkriti, povedala pa je, da bo mala scena MGL priča situaciji, ki se je zgodila pred 15 leti, njene posledice pa se raziskujejo še danes. Zgodba deloma temelji na resničnih dogodkih.

Z režiserko Nino Šorak, ki je bila po besedah direktorice in umetniške vodje Barbara Hieng Samobor tudi pobudnica za uvedbo gledališke kriminalne nadaljevanke v MGL, si je Barbara Zemljič, ki prihaja iz filmskega sveta, zamislila, da bi bila Praznina spomina prikazana čimbolj filmsko oziroma televizijsko, ne da bi jih pri tem omejeval odrski prostor. Montaža in menjava kostumov sicer za razliko od filmskega ali TV formata zahtevata svoj čas, vendar je prepričana, da jim je uspelo.

Iz predstave MGL Praznina spomina_3

Po režiserkinih besedah jo je pri postavitvi nadaljevanke zanimalo prav slednje: kako ta žanr prestaviti na oder, na kakšen način pri tem graditi napetosti ter kako izpostaviti trenutke, ki so nujni za samo zgodbo. Pri tem so si pomagali z videom, ki ga je podpisala Pila Rusjan, ter scenografijo, delom Lenke Đorojević, ter nekaterimi rekviziti, kot so žaluzije, ki so postali tudi projekcijska površina. Video ima pri tem, kot je povedala njegova avtorica, vlogo ozadja, ki riše prostor, vlogo tistega, kar ni na odru, ter vlogo poudarkov na zgodbi, kot so različni detajli.

Pri gradnji likov sta si avtorica in režiserka pomagali tudi z zunanjimi sodelavci in njihovimi izkušnjami, med drugim s kriminalisti, forenziki, odvetniki in zaposlenimi na Dobu. Kot je dodala dramaturginja Urša Adamič, Praznina spomina na odru gradi svet v malem, gre za pripovedovanje zgodbe skozi identifikacijo z liki, vstop vanje pa omogoča video.

Glasbo je napisal Laren Polič Zdravič, za velenjski govor, uporabljen v nadaljevanki, sta igralcem svetovala Špela Kožar in Jaka Lah, za končno različico jezika pa je poskrbel lektor Martin Vrtačnik. Kostume je oblikovala Tina Pavlović, svetlobo Andrej Koležnik in Boštjan Kos.

Po oceni Barbare Hieng Samobor je zgodba “zelo slovenska v ne dobrem pomenu te oznake”, tudi žalostna, zaplet pa prepoznaven, saj se takšne usode dejansko dogajajo. Vsem vlogam pripisuje približno enako težo, razen dveh kriminalistov, ki ju bosta odigrala Primož Pirnat in Maruša Majer kot gostja, so liki tudi družinsko povezani. V ospredju sta sicer Lotos Vincenc Šparovec kot tisti, okrog katerega se zgodba spleta, in njegova mati v podobi Jette Ostan Vejrup. Kot se je pošalil Šparovec, se mu je zdelo, kot da pripravljajo Shakespearove tragedija Romea in Julijo, le da v Velenju.

Abonma Nadaljevanka vključuje gledališko kriminalno nadaljevanko v štirih delih, ki si jo bodo abonenti ogledali v štirih zaporednih četrtkih (29. 3., 5. 4., 12. 4. in 19. 4. ob 19. oziroma 21. uri).
Slavnostna premiera bo 20. (epizoda 1 in epizoda 2) in 21. aprila (epizoda 3 in epizoda 4). Režiserka Nina Šorak

Iz predstave MGL Praznina spomina_4

  • Dramaturginja Urša Adamič
  • Scenografka Lenka Đorojević
  • Kostumografka Tina Pavlović
  • Avtorica videa Pila Rusjan
  • Avtor glasbe Laren Polič Zdravič
  • Lektor Martin Vrtačnik
  • Svetovalca za velenjski govorŠpela Kožar in JAKA LAH
  • Oblikovalca svetlobe Andrej Koležnik in Boštjan Kos

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s