V Kranju se danes začenja 48. Teden slovenske drame

48 Teden sloveske drame Prešernovo gledališče Kranj

Gorenjsko prestolnico Kranj bo danes napolnila domača in tuja gledališka smetana, so sporočili iz Prešernovega gledališča. V Kranju bo namreč z današnjim dnem, 27. marcem in med 8. aprilom 2018 potekal že 48. Teden slovenske drame. Festival se bo začel danes (v torek, 27. marca) ob 20. uri s slovesnim odprtjem in podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije, sledila pa bo otvoritvena predstava Zrno soli ali Vse najboljše, Marina!.

Gre za uprizoritev, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Narodnega pozorišta Tuzla. Na povabilo slednjega je besedilo napisala in ga režirala Neda R. Bric; lani novembra je Zrno soli doživelo izjemno uspešno premiero v Tuzli. Na krstno uprizoritev v Sloveniji so organizatorji namenoma počakali do začetka festivala. “Eno leto sem posvetila problematiki bosansko-slovenskih odnosov, saj življenje Bosancev v Sloveniji bolje poznam kot življenje Slovencev v Bosni,” je povedala Neda R. Bric. K sodelovanju je povabila tudi skladatelja Damirja Avdića, ki je doma ravno iz Tuzle in je v tem času prejel nagrado za gledališko in filmsko glasbo, poleg tega pa igra eno od vlog v filmu, ki je del predstave. Seveda Bosanca, ki živi v Sloveniji. “Zelo me zanima, kako jo bo sprejela slovensko občinstvo, ker je zgodba zelo bosanska. Zelo sem vesela in počaščena, da so jo tako lepo sprejeli Bosanci, kot bi jo pisal kdo od njih in ne Slovenka,” je razložila Bričeva.

Otvoritveni pa bo seveda sledila še vrsta privlačnih predstav, ki bodo, ob bogatem spremljevalnem programu festivala, zapolnile skoraj dva tedna kranjskega in slovenskega vsakdanjika. “Prepričana sem, da je vloga gledališča in umetnosti sploh, da širi med ljudmi strpnost, da nam pomaga razumeti svet, tudi tisti njegov del, ki ni ukrojen po nas, po naših merilih. Da se nas, tako ali drugače, dotakne. Vendar pa tega učinka gledališča ne moremo objektivno izmeriti, ta vtis je izrazito subjektiven,” je novinarjem povedala selektorica TSD mag. Tea Rogelj. V minulem letu se je morala povsem posvetiti slovenski gledališki produkciji. Ogledala si je skoraj vse, kar je nastalo na odrih te države, da je lahko izbrala uprizoritve, ki se bodo potegovale za Šeligovo nagrado. Poleg 37 prijavljenih jih je po lastni presoji pod drobnogled vzela še 25, skupaj torej 62.

“Festival prinaša najboljše, kar je je bilo v lanskem letu ustvarjeno na področju slovenske dramske besede. Na njem bo uprizorjenih sedemnajst predstav, šest v tekmovalnem, pet v spremljevalnem, še pet v mednarodnem programu ter ena dodatna. Program je obsežen, tako da bo Kranj v dvanajstih dneh lahko zaužil res veliko slovenskega gledališča,” je povedala direktorica PGK Mirjam Drnovšček, selektorica Tea Rogelj pa je k temu dodala: “Na festival sem uvrstila uprizoritve, ki razpirajo vprašanja, ‘odpirajo’, provocirajo, raziskujejo na vsebinski in slogovni ravni, tako na razumski kot na čustveni ravni. Predstave nam vsaka na svoj način govore ‘Živi in pusti živeti!’, se sprašujejo o naši poziciji v svetu in nam vedno znova zastavljajo davno vprašanje: Quo vadis, Homo?”

Pomemben del TSD so delavnice dramskega pisanja. Letošnjo (v soorganizaciji Prešernovega gledališča Kranj, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Kranj in Društva Krik), štirinajsto po vrsti, bo vodil Mateusz Atman, predstavnik mlajše generacije poljskih dramatikov in gledaliških ustvarjalcev, potekala pa bo od 23. do 27. marca v PGK in Trubarjevi hiši literature v Ljubljani, vsak dan med 10. in 17. uro.

Na delavnice se je prijavilo osemnajst udeležencev, vsak je prijavo pospremil s kratkim monologom; Atman jih je devet izbral za intenzivno delo, vsi drugi prijavljeni pa bodo lahko sodelovali kot opazovalci. “Že v preteklosti se je izkazalo, da naše delavnice predstavljajo nekakšno valilnico mladih dramskih talentov,” je poudarila Marinka Poštrak, vodja umetniškega oddelka in dramaturginja Prešernovega gledališča Kranj.

Letošnji, 48. Teden slovenske drame se bo končal s slovesno sklepno prireditvijo 8. aprila ob 20. uri na odru Prešernovega gledališča Kranj, kjer bodo razglasili nagrajence in jim podelili nagrade. Letos bodo štiri: nagrada občinstva, nagrada za najboljšega mladega dramatika, Šeligova nagrada za najboljšo predstavo ter nagrada Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo. Prireditev bo režirala Neda R. Bric, voditeljici bosta domači igralki Vesna Slapar in Vesna Pernarčič, občinstvo pa bo zabaval tudi Ansambel Los hermanos muy simpaticos v sestavi Branko Završan, Uroš Rakovec, Blaž Celarc in Žiga Golob.

Prešernovo gledališče Kranj
Organizatorji so prepričani, da bodo ljubitelji gledališč, ki bodo “skočili” do Kranja, se bodo lahko tudi tokrat naužili “duhovne hrane”, ki jih bo zanje zagotovil že 48. Teden slovenske drame v Prešernovem gledališču, od danes pa vse tja do 8. aprila./Aleka T. Seme

Leave a Reply