Iz 2. Festivala velikonočnih potic in kako se pripravi potica-kraljica

Janez Bogataj ob razglasitvi najboljših potic na drugem festivalu velikonočni potic Term Krka Grad Otočec

Še nekaj dni nazaj je bil v Braziliji, pred dvema dnevoma je bil v Fužinskem gradu, kjer so predstavljali najboljše slovenske gostilne, včeraj in danes pa je bil “glavni” pri izboru potice kraljice, prireditve, ki je bila tokrat že drugič na gradu Otočec in kjer so predstavili kar 60 potic.

“Prvi dan, to je včeraj, v sredo smo bili zelo pridni,” je dejal etnolog – ki pa po potrebi pozabi na črko t  in postane tudi enolog – dr. Janez Bogataj. Ne samo, da so sodelujoči pripravili vse potrebno za potice in jih spekli, naša strokovna komisija jih je tudi ocenila, rezultate pa smo objavili danes, v četrtek.”

delpotic na drugem Festivalu velikonočnih potic

Dr. Janez Bogataj, ki je iz slovenske kulinarike naredil pravo znanost in to tudi objavil v številnih knjigah se je najprej potožil. “Toliko dobrega in sladkega kot smo okusili včeraj že dolgo nismo. Ocenjevali smo pet vrst potic: orehovo, orehovo z rozinami, pehtranovo, pehtranovo s skuto, pehtranovo z rozinami. Najbolj pa sem bil vesel tega, da so bile to odlične, res slovenske potice in da nobena tekmovalka ni naredila potice z bananami in kiviji.”

potica ene od udeleženk

No, še preden pa predstavimo najboljše naj povemo, da bodo predlog o zaščiti slovenske potice – ime izhaja iz belokranjske povitice, recept pa je star več kot dvesto, nekateri strokovnjaki omenjajo celo več kot 500 let, vse od Primoža Trubarja naprej, ki naj bi zapisal prvi recept, poslali v Bruselj. In zahtevali ustrezno zaščito. O recepturi in pripravi se je strokovna komisija na svojem prvem sestanku odločala, saj težko verjamete, celi dve uri. O zaščiti znane kranjske klobase pa, no ja, celi dve leti.

Tako zdaj vemo, kako se pripravi potica-kraljica, kako nadev, vemo, da mora biti okrogla in na sredi mora imeti luknjo.

Zmagovalke na izboru najbljših potoc_ od leve proti desni dobitnica bronastega priznanja v sredini zlatega in desno srebrnega

Nakar so podelili diplome za tri bronaste, tri srebrne in pet zlatih potic. In katere tri so najboljše? Tretjo ali bronasto potico je spekla Jožica Rupar iz Krkinega gradu Otočec. Sploh pa je novomeška Krka tista, ki je najbolj pomagala, da je 2.tekmovanje v pripravi slovenske potice, joj, si bodo Hrvati takoj izmislili hrvaško potico in jo hoteli tako kot teran, pa krškopoljca in še kaj prisvojiti?

“V Krki veliko damo na tradicijo, je dejal direktor Terme Krka Jože Berus, tudi pri naši hrani.”

20180329_110807 (1)

Srebrna je bila potica Jožice Verček, zmagovalka, slovenska potica kraljica pa je nastala izpod rok Irene Zupan iz Podbrezij. Iz tega gorenjskega kraja je bilo tudi največ sodelujočih.

“Potic ne pečem ravno dolgo “je dejala Irena Zupan”, sem tudi bolj samouk. Moram priznati, da mi je pomagala in dala recept prijateljica Barbara Pogačnik.

2 Festival velikonočnih potic na Gradu Otočev

Ob vseh teh dobrotah, ki so bila razstavljene na 2. Festival velikonočne potice pa smo bili deležni, no deležni so lahko tudi vsi ljubitelji potic, zanimive knjižice z naslovom »Slovenska POTICA vseh sladic kraljica« v kateri je dr. Janez Bogataj s pomočjo založbe Hart obelodanil, kako je nastala slovenska potica.

Pa o najstarejših zapisih o njej – prvi recept za potico, ki jo je za nas zapisal Janez Vajkard Valvasor, no pa tudi o poticah v vsakdanjem življenju, v šegah in navadah, poticah v literaturi, likovni umetnosti in na kulinaričnih prireditvah.

Morda velja omeniti, da v Sloveniji poznamo kar 100 sladkih in slanih potic z različnimi nadevi. Zato lahko s ponosom trdimo, da so potice najboljše ambasadorke slovnske kulinarike in gastronomije. Številni zanimivi okusi v testenih zavitkih z različnimi nadevi pa odražajo znanje in mojstrstvo izdelovanja potic na slovenskem.

No, namenjena pa je tudi obiskovalcem naše dežele, saj bo izšla tako v angleščini, kot nemščini (če smemo kaj dodati, bi veljalo to knjižico založiti v 24 uradnih evropskih jezikih in morda celo v približno 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, če bi seveda hoteli zase dejati, da smo VELIKI). Če bi to storili, bi zagotovo vsi vedeli, kaj je zapisal dr. Bogataj, ki pravi »potica je dobra jed, kajti boljše nima celi svet«.kulturni program ob podelitvi priznanj na drugem festivalu velikonočnih potic na Gradu Otočec

Ob koncu, da ne boste rekli, kaj pa recept, smo si za vas izposodili tega, ki ga pozna vsaka prava ustvarjalka SLOVENSKE potice./pripravili: Jože Jerman /Alenka T. Seme/ J. Temlin – fotografije in video posnetek/

PRIPRAVA POTICE

1.Pripravi kvasec; kvas zmešaj z žličko sladkorja, žličko moke in nekaj žlicami toplega mleka ter pusti vzhajati. Če uporabljaš kvas v prahu, zadostuje en paket (navadno piše za 50 do 70 dag moke), v tem primeru ga kar vsuješ v moko.

2.Pripravi nadev; orehe in sladkor prelij s sladko smetano (po želji jo zavri, ni pa nujno), kateri si dodal/a rum. Na koncu dodajaš sneg iz beljakov – dokler nadev ni primerno mazav, ne sme biti preredek.

3.Pripravi testo; vse sestavine daj v skledo in zmešaj tako kot testo za kekse, ne pozabi dodati kvasa. Če uporabljaš okrogel model, testa ni treba razdeliti na dva dela. Razvaljaj ga, premaži z nadevom, posuj z naribano limonino lupinico, zvij ter daj v pomaščen pekač. Pokrij in pusti vzhajati, najbolje čez noč, drugače pa vsaj 6 ur.

4.Peci na 180 stopinjah Celzija eno uro do eno uro in pol, odvisno od modela. Pečeno potico nekaj časa pusti v pekaču, nato pa jo zvrni na tkanino in prekrij. Ohlajeno posuj s sladkorjem v prahu.

zmagovalne potice na drugem festivalu velikonočnih potic

SESTAVINE

Testo:

60 dag moke

3 dag kvasa

2 dl mleka

14 dag sladkorja

14 dag masla

4 rumenjaki

1 vaniljev sladkor

nastrgana limonina lupinica

Nadev:

40 dag orehov

2 dl mleka, še bolje sladke smetane

25 dag sladkorja

2 žlici ruma

2-3 beljaki

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s