Rusija vrača udarec z enako mero

Sregej Lavrov ruski zunanji minister

Rusija bo izgnala 60 ameriških diplomatov in zaprla ameriški konzulat v Sankt Peterburgu, je danes sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Izgnala bo tudi diplomate drugih držav, ki so po napadu na nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala v Veliki Britaniji, za katerim naj bi stala Moskva, izgnale ruske diplomate.
ZDA so v odgovor na napad izgnale 60 ruskih diplomatov in zaprle ruski konzulat v Seattlu. Lavrov je danes napovedal, da so ameriškega veleposlanika v Rusiji obvestili o “povračilnih ukrepih”, ki vključujejo “izgon enakega števila diplomatov in umik dovoljenja za delovanje ameriškega konzulata v Sankt Peterburgu”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

zastave EU
Tudi za več kot 20 drugih držav, ki so sledile Veliki Britaniji in ZDA ter izgnale ruske diplomate, je napovedal enake ukrepe. Tako bo diplomatska predstavništva v Rusiji moralo zapustiti enako število diplomatov, kot so jih izgnale države.
Rusija po besedah Lavrova odgovarja na “popolnoma nesprejemljiva dejanja proti Rusiji, do katerih prihaja pod hudim pritiskom ZDA in Velike Britanije pod pretvezo t.i. primera Skripal”.
Nekdanji ruski dvojni agent in njegova hči Julija sta bila 4. marca v angleškem Salisburyju napadena z živčnim strupom novičok, za kar London in zahodne zaveznice krivijo Moskvo. Rusija odgovornost ostro zavrača.
Velika Britanija je zaradi napada izgnala 23 ruskih diplomatov. Moskva pa je na to že odgovorila z izgonom enakega števila britanskih diplomatov iz Rusije.
Slovenija se ni odločila za izgon. Je pa slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, danes v skladu z odločitvijo vlade na posvet poklical slovenskega veleposlanika v Moskvi Primoža Šeliga.

Karel Erjavec slovenski zunanji minister
No in kako bo ravnala sosednja Avstrija! Avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je za avstrijsko televizijo poudarila, da Avstrija tudi v primeru dokazov o vpletenosti Rusije v napad z živčnim strupom na bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo v začetku meseca v angleškem Salisburyju, ne bo sprejela nobenih dvostranskih ukrepov proti Moskvi. Da se ve! Avstrija je članica Evropske unije, ki pa ima svojo jasno zunanjo politiko in ne pritlehno in prilagojeno odhajajoči Veliki Britaniji, ki sodeč po obnašanju ni več čisto ta prva članica EU./LN

zastva Avstrije

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s