Štrukelj bi s svojim Svizom “izsiljeval” stranke, ki bodo sodelovale na volitvah

Branimir Štrukelj

Kot poračajo mediji je Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) na politične stranke (sevede tiste, ki bodo sodelovale na volitvah) naslovil dopis, s katerim jih poziva, naj se opredelijo do stavkovnih zahtev Sviza, ki ni bil zaključen zardi Cerarjevega odstpa predvsem pa izsiljevalskega prisptopa Štruktljeveva sindikata. “S tem želimo razpravo o vzgoji in izobraževanju vsiliti kot predvolilno temo,” je na novinarski konferenci povedal glavni tajnik Branimir Štrukelj.
Po Štrukljevih besedah od strank pričakujejo konkretne odgovore, saj se bodo na podlagi njih o tem, katero stranko bodo podprli na volitvah, najverjetneje opredeljevali tudi njihovi člani. “Ni se nam namreč še zgodilo, da bi toliko ljudi pozivalo, naj stranke povedo, kakšna so njihova stališča do naših zahtev,” je dejal Štrukelj.

Referendum Arhivi
Od strank želijo (beri zahtevajo) tako med drugim izvedeti, ali se strinjajo, da bi se moral delež bruto domačega proizvoda, ki ga država namenja za vzgojo in izobraževanje, s 4,6 odstotka zvišati na 5,3 odstotka, kolikor je znašal leta 2005. Zanima jih, ali se strinjajo, da je treba odpraviti zaostajanje plač v vzgoji in izobraževanju za primerljivimi delovnimi mesti v drugih delih javnega sektorja, pa tudi, ali se stranke strinjajo z dogovorom, ki ga je Sviz dosegel z vlado na zadnjih pogajanjih, a ga pozneje vlada ni podpisala. Po njem bi se plače vzgojiteljem in učiteljem ter drugim strokovnim delavcem zvišale za dva plačna razreda, razrednikom pa za tri. Zaposlenim z minimalno ali nižjo plačo bi se regres po dogovoru v povprečju zvišal za 200 evrov, in sicer na 1050 bruto.
V Svizu odgovore na svoja vprašanja pričakujejo najpozneje do 11. aprila. Če jih ne bodo dobili odgovora, ki bi jim ustrezal tudi do začetka maja, pa razmišljajo, da bi pred posameznimi strankami pripravili shod, na katerem bi jih pozvali, naj se opredelijo do njihovih stavkovnih zahtev. Štrukelj je včeraj ponovil, da stavka Sviza po odstopu premierja Mira Cerarja ni zamrznjena. Je aktivna, prestavljen je zgolj konkretni datum naslednjega množičnega dogodka, je dejal. Štrukelj je še poudaril, da v sindikatu od svojih zahtev ne bodo odstopili in da vse ostajajo v veljavi. “Pri tem bomo vztrajali toliko časa, dokler ne pridemo do cilja,” je napovedal. Dodal je še, da je njihova nosilna zahteva enako plačilo za vsa primerljiva delovna mesta v javnem sektorju. Glede Cerarjevega odstopa pa je dejal: “Ni dvoma, da je šlo za sebično ravnanje v smislu bolje politična kalkulacija kot odgovornost, ki jo imam kot predsednik vlade.”

shod javnega sektorja na Kongresnem trgu 2018
Sodeč po tem bi lahko sodili, da bo Štrukelj s svojim Svizom “izsiljeval” stranke, ki bodo sodelovale na volitvah in jih “opozarjal” tako opozoril, kje so glasovi za njihov vstop v parlament, če se ne uklonijo njihovim zahtevam. Prav zanimivo bo videti katere stranke se bodo “ogradile” od približno 100 tisoč glasov Sviz s katerimi, če ga je prav razumeti Štrukelj želi prisili stranke, da ga ubogajo.
Je pa res, da je za nedokončane in ne podpisan sporazum med vlado in Svizom kriv največ Branimir Štrukelj, ki je mislil, da bo tik pred volitvami z lahkoto stisnil v kot Cerarjevo vlada in njegovo stranko.

Židan_cera_Erjavec_vldana koalicijska trojka

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s