Potujte s svojimi spletnimi vsebina po EU

pisanje na računalnik

Potujte s svojimi digitalnimi naročninami: skupna izjava Evropske komisije, Evropskega parlamenta in bolgarskega predsedovanja Svetu EU

Bruselj, 27. marca 2018

Evropejci bodo od 1. aprila 2018 na potovanju kjer koli v EU lahko dostopali do spletnih vsebin, na katere so se naročili doma. Podpredsednik Evropske komisije Andrus Ansip, komisarka Marija Gabriel, bolgarski minister za promet, informacijsko tehnologijo in komunikacije Ivailo Moskovski ter poslanca Evropskega parlamenta Pavel Svoboda in Jean-Marie Cavada so podali naslednjo izjavo:

„Državljani so v središču vseh naših digitalnih pobud. Od 1. aprila na potovanju kjer koli v EU ne bodo več prikrajšani za svoje najljubše filme, televizijske nanizanke, športne prenose, igre ali e-knjige, na katere so se v digitalni obliki naročili doma. Pravila bodo veljala za plačljive storitve, ponudniki brezplačnih vsebin pa jih bodo lahko prostovoljno uporabljali. Nova pravila bodo koristila tudi ponudnikom spletnih vsebin, saj jim ne bo več treba pridobiti licenc za druga ozemlja, na katera potujejo njihovi naročniki.

Odprava omejitev, zaradi katerih Evropejci niso mogli potovati z digitalnimi mediji in naročninami na vsebine, je še en uspeh enotnega digitalnega trga za naše državljane ter sledi učinkoviti odpravi stroškov gostovanja, ki od junija 2017 razveseljuje potrošnike po vsej Evropi.

Naša nova pravila so neposreden odziv na novo obnašanje in navade evropskih državljanov pri uporabi novih tehnologij. Potrošnja prebivalstva za naročniške storitve na video vsebine se je na primer med leti 2010 in 2014 povečala za 113 % na leto, medtem ko se je število uporabnikov med letoma 2014 in 2015 povečalo za 56 %. Ocenjuje se tudi, da bi lahko vsaj 29 milijonov ljudi, kar je 5,7 % potrošnikov v EU, koristilo prednosti čezmejne prenosljivosti in to število naj bi se v prihodnosti še povečalo – na do 72 milijonov ljudi do leta 2020.

Poleg tega skoraj 60 % mladih Evropejcev meni, da je možnost potovanja z naročninami pomemben dejavnik pri odločitvi za naročnino na spletne storitve. Uresničitev prenosljivosti bo odpravila te pomisleke in posledično ponudnikom storitev omogočila, da povečajo število naročnikov.

Dosežek dogovora o prenosljivosti je odličen rezultat tesnega sodelovanja med institucijami EU, evropskimi podjetji in deležniki. Povsem smo prepričani, da bodo radiodifuzne hiše in platforme to videle kot priložnost za izboljšanje uporabniške izkušnje. Danes smo naredili še en konkreten korak k vzpostavitvi resnično enotnega digitalnega trga in enotne evropske digitalne družbe, ki sta dostopna vsem našim državljanom in prinašata dobičke našim podjetjem.“

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s