Orban še tretjič porazil vse konkurente

Viktor Orban

Na Madžarskem so prešteli 93 odstotkov glasov. Za vladajočo stranko Fidesz premierja Viktorja Orbana se je izreklo 49,5 odstotka volilnih upravičencev, kar pomeni, da si je Fidesz zagotovil dvetretjinsko večino v parlamentu. Vodstvi stranke Jobbik in socialistov sta napovedali odstop.

Skrajno desna stranka Jobbik je na parlamentarnih volitvah sicer osvojila 20 odstotkov glasov in postala druga najmočnejša stranka v državi, kar pa ni zadovoljilo apetitov njenega vodje Gaborja Vone, ki je zato napovedal odstop s položaja. “Jobbikov cilj je bil dobiti volitve in spremeniti podobo vlade, a nam to ni uspelo. Fidesz je spet zmagal,” je dejal Vona. Stranka Jobbik je dosegla primerljiv izid v primerjavi z volitvami pred štirimi leti, v parlamentu naj bi imeli 26 sedežev.

Na tretje mesto so se uvrstili socialisti, ki so dobili 12-odstotno podporo. Tudi oni so pričakovali več, zato je vodstvo stranke na čelu s predsednikom Gyulo Molnarjem napovedalo odstop. “Čutimo se odgovorne za to, kar se je zgodilo. Sprejemamo voljo volivcev, zato odstopamo,” je dejal Molnar.

V parlament se je uspelo uvrstiti še Zelenim (LMP) s sedmimi odstotki glasov in Demokratski koaliciji (DK)nekdanjega madžarskega premierja Ferencsa Gyurcsanyja, ki naj bi dobila nekaj več kot pet odstotkov glasov. Volilni prag za vstop v madžarski parlament je pet odstotkov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s