Evropsko poslanko Judith Sergentini “moti” zmaga Orbana

Viktor Orban

Zaradi “obstoja očitne nevarnosti resne kršitve temeljnih vrednot Evropske unije” evroposlanka Judith Sargentini v osnutku poročila o preiskavi stanja na Madžarskem predlaga sprožitev sedmega člena pogodbe o Evropski uniji proti državi.

Osnutek izpod peresa nizozemske evroposlanke iz vrst Zelenih, ki ugotavlja “sistemske grožnje demokraciji, vladavini prava in temeljnim človekovim pravicam“, prihaja le teden dni po prepričljivi zmagi premierja Viktorja Orbana na parlamentarnih volitvah.

Sargentinijeva v osnutku na 26 straneh izpostavlja pomisleke glede neodvisnosti sodstva, korupcije, svobode izražanja in pravic romske in judovske manjšine ter prebežnikov, poroča portal Politico.

O končnem poročilu o stanju na Madžarskem bo Odbor Evropskega parlamenta za civilne svoboščine, pravico in domače zadeve glasoval junija, celoten Evropski parlament pa septembra.

Po poročanju Politica je več evroposlancev že izrazilo naklonjenost sankcijam Madžarski. Če bo parlament odobril predlog Sargentinijeve o sprožitvi sedmega člena evropske pogodbe proti Madžarski, bodo predlog predali Evropskemu svetu, v katerem so voditelji članic EU-ja.

Morda so pomisleki poslanke celo umestni, a čudi, da so Madžari ob 70 ostotni udeležbi na volitvah Orbana podprli in mu omogočili vladati s dvotretijsko večino. Torej bodo zahodni poslanci EU morali Madžarom držati pisalo in jim narekovati, kaj naj na volilnem lisiču označijo. Če bi to zahtevala poslanka iz t.i. nove članice,  kar zdaj zahteva Sergentinijeva za njeno državo, se v EU tudi premaknili ne bi. Tako je to v “demokratični” EU, kjer vedno veljajo dvojna merila. Prva so namenjene ta pravim članicam, druga pa članicam, ki z njimi v Bruslju ravnajo kot s provincami EU, katerim je potrebno za vsako stvar pokazati, kaj je “nijihova” demokracija./LN

zastave EU

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s