Hrvati bodo le uredili pomembno zaščito nasilja nad ženskami

Nasilje nad ženskami

Tudi Hrvati se bodo le prilagodili standardom za zavarovanje človekovih pravic in sprejeli Istabulsko konvencijo. Mogoče je razlog večplasten, kot kaže fotografija, da hrvaški predsednik vlade Plenković ima toliko težav s prepričevanjem svoje stranke, da tudi Hrvaška zaščiti svoje ženske pred nasiljem.

Države, ki so ratificirale Istabulsko konvencijo

Da Plenković podpira enakost spolov pa ob vsakem srečanju z Juncekerjem nazorno dokazuje.

No s tem nima težav Slovenija, ker se zaveda, da je Istanbulska konvencija prvi in hkrati najobsežnejši mednarodni pravni instrument, ki celovito določa obveznosti pogodbenic za preprečevanje nasilja nad ženskami, vključno z nasiljem v družini. Slovenija je konvencijo podpisala med prvimi, že 8. septembra 2011. Ratifikacija konvencije predstavlja pomemben mejnik v zgodovini boja za človekove pravice žensk in novih evropskih standardov na tem področju.

Enakost med spoli

Osnovni cilj konvencije je ustvariti Evropo brez nasilja nad ženskami in nasilja v družini. Konvencija je tako izhodišče za različne ukrepe, ki nasilje nad ženskami pravno in dejansko umeščajo v širši okvir boja proti diskriminaciji žensk in doseganja enakosti spolov. Države pogodbenice obvezuje k celostnemu pristopu obravnave nasilja nad ženskami in deklicami, vključno z nasiljem v družini, ki vključuje preprečevanje nasilja, zaščito in podporo žrtev, pregon storilcev in celovito ter koordinirano ukrepanje.

No, in tu je celotno besedelo Istabulske konvencije, ki tako moti Hrvate….https://www.drustvo-dnk.si/images/stories/dokumenti/istanbulskakonvencija.pdf

Plenković in Juncker v posebnem razmerju...

Leave a Reply