Hrvaška zunanja ministrica prodaja bučnice, da je “meja med Slovenija tam, kjer je bila leta 1991”

na črno zgrajen mejni prehod pri Sečovljah na hrvaški strani

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je včeraj v Luxembourgu ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU dejala, da ni bilo nobenih kršitev evropskega prava, glede na to, da se ni zgodila nobena sprememba na terenu, ter da je “meja tam, kjer je bila leta 1991”.

Marija Pejcinovic Burić

Hrvaška vlada pa je na današnji seji, ki je bila zaprta za javnost, sprejela pisni odgovor na slovensko pritožbo Evropski komisiji glede arbitraže. Po seji so sporočili, da je odgovor v skladu s pogodbo o delovanju EU. V Zagrebu so že v ponedeljek napovedali, da bodo danes, ko se izteče rok Bruslja, odgovorili na slovenske trditve o kršitvi prava EU.

Pojasnili so, da bodo ponovili stališče, da Hrvaška z zavračanjem lanske odločitve arbitražnega sodišča o določitvi meje med Hrvaško in Slovenijo ne krši prava EU.

Kršijo kršijo, če upoštevamo izjavo hrvaške zunanje ministrice Marija Pejčinović Burić, da naj bo “meja tam, kjer je bila leta 1991”. Zakaj ta trditev? Zato, kjer so Hrvati na naši strani meje od leta 2014, torej se ne držijo pravila, da je meja tam, kjer je bila leta 1991. Namreč njihove zastave visijo na naši meji. In kaj pravi naši politiki? Nič! Čisto nič.

Dokaz video prispevek, ki smo ga posneli minuli teden na mejnem prehodu Dragonji in na črno zgrajen mejni kontrolni točki pri Sečovlje (pri njih to imenujejo Plovanija), ki so ga Hrvati zgradili in ga uporabljajo od leta 1994./LNpregledna karta meje med Slovenijo in Hrvaško po razsodbi arbiratražnega sodišča

Leave a Reply