Avstrijski Kleine Zeitung zborovanje Hrvaške v PLIBERKU na Koroškem označil za shod malikovanja ustaštva

Hrvaški udeleženci shoda v Bleiburga
Glavna urednica Antonia Gössinger častnika Kleine Zeitunga se je tokrat zelo resno lotila shoda Hrvatov, ki komemoracijo za pobite Hrvate po 2. svetovni vojni že desetletja izrabljajo za shod pristašev ustaštva ter s tem škodujejo ugledu avstrijske dežele Koroške. Antonia Gössinger v svojem komentarju shod Hrvatov celo poimenuje kot največji neonacistični shod v Evropi.
Urednica v svojem zapisu tudi opozori, da je že lani kar 21 civilnih organizacij zahtevalo prepoved tega zborovanja, a ga niso mogli preprečiti, ker Hrvati shod v Bleiburgu (slovensko Pliberk)prijavljajo kot verski dogodek.
Bleiburga shod Hrvatov arhivska fotografija
Komemoracijo vsako leto zasenči malikovanje ustaštva, kar kot kaže vse bolj moti Avstrijce.
Velja dodati tudi to, da je glavna urednica kolumne Antonia Gössinger politično pripada pogledom konzervativne Narodne stranke (ÖVP) ter, da je novinarsko kariero začela na strankarski listi.
Da t.i. ustaški shodi vse bolj motijo avstrijsko javnost dokazuje tudi podatek, da bodo trije evropski poslanci 24. aprila sklicali posebno novinarsko konferenco na Dunaju na kateri bodo izrazili nestrinjanje s organizacijo hrvaških sohodov v Bleiburgu. Ob tem je zanimivo, da bo na novinarski konferenci sodeloval in ta pogled podprl tudi konzervativni poslanec Narodne stranke ÖVP Othmar Karas.
Sodeč po zapisu glavne urednice Kleine Zeitunga Antonie Gössinger je Avstrijcem prekipelo, da morajo prenašati največji neonacistični shod v Evropi s strani Hrvatov v svoji državi.
No, je pa res, da Hrvati tudi doma vse bolj malikujejo ustaštvo pa to nikogar v EU doslej ni zmotilo do takšne mere, kot zdaj glavno urednico Kleine Zeitunga in predstavnike dežele Koroške.
V hrvaški emigrantski literaturi so za te dogodke uporabljali pojem Križev pot (Križni put, tudi Križni putevi), katerega so po osamosvojitvi tudi uvedli v uradno zgodovinopisje na Hrvaškem. »Bleiburg« je postal simbol in metafora za trpljenje Hrvatov pod komunizmom./LN
Zapis Kleine Zeitung o ustaškem shodu v Avstriji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s