Danes svetovni dan knjige in avtorskih pravic

knjige_2
23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mladino, da odkrije užitke branja in pridobi spoštovanje do prispevkov teh, ki so s svojimi deli pripomogli k družbenemu in kulturnemu napredku človeštva. Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje en teden. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995.
To je dan, ko praznujejo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji in vsi, ki imajo radi knjige.
Zakaj ravno 23. april?
Svetovni dan knjige se zgleduje po prazniku Sv. Jurija, v katerem so Katalonci v en praznik združili več običajev oziroma praznikov – tudi praznik vrtnic, ki izvira iz sedemnajstega stoletja – in dobili dan, na katerega so fantje dekletom podarili vrtnico (lepoto), one pa njim knjigo (znanje). Unesco je razglasil 23. april za svetovni dan knjige leta 1995. To je simboličen dan za svetovno književnost, saj so na ta dan leta 1616 umrli Cervantes, Shakespeare in Inca Garcilaso de la Vega. Ta dan je tudi rojstni dan ali dan smrti številnih svetovno znanih in cenjenih literarnih ustvarjalcev: Maurice Druon, Haldor K. Laxness, Vladimir Nabokov, Joseph Pla, Rupert Broke, William Wordsworth in Manuel Mejia Vallejo.

Poklon knjigi v Sloveniji – V več mestih po Sloveniji se knjigi poklonijo že v tednu pred 23. aprilom na Slovenskih dnevih knjige, ki jih v navezi z lokalnimi organizatorji pripravlja Društvo slovenskih pisateljev. Povečini se je vseslovenski festival knjige sklenil v nedeljo, nato pa se je prevesil ali vsaj napovedal Noč knjige, ki bo v Sloveniji petič potekala na svetovni dan knjige. V fokusu noči bo Ivan Cankar, zvrstilo se bo blizu 350 dogodkov.
Ob tem velja dodati še en odmevni domači dogodek povezan s knjigi, in sicer domače priznanje za romanopisje, ki ga podeljuje časopis Delo, za njihovo res prestižno priznanje se bodo letos potegovali: Greh (Evald Flisar), Ženske drugje (Maja Gal Štromar), In ljubezen tudi (Drago Jančar), Vse moje Amerike (Štefan Kardoš), Gramoz (Florjan Lipuš),Druga preteklost (Vinko Möderndorfer), Spovin (Anja Mugerli), Starec in jaz (Sarival Sosić), Bazen (Nataša Sukič) in Sveti boj (Vlado Žabot).

Na ta dan tudi predaja naziva svetovna prestolnica knjige – 23. april je tudi dan, ko si mesta predajajo prestižen Unescov naziv svetovna prestolnica knjige. Letos bodo naziv s sloganom “Knjige vsepovsod” prevzele Atene, ki so prepričale s kakovostnim programom aktivnosti s poudarkom na založniškem sektorju in ciljem narediti knjige dostopnejše tudi migrantom in beguncem.
No, in še za zaključek ob poklonu knjigi. Ne pozabite, knjiga ostaja posebni dela kulture vsakega naroda, zato velja pomisliti nanjo ne le 23. aprila ampak vse dni v letu./pripravila: Alenka T. Seme
knjige_1

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s