Kdaj bo Slovenja zahtevala umik hrvaške policije s svojih meja?

pregledna karta meje med Slovenijo in Hrvaško po razsodbi arbiratražnega sodišča

Glede na hrvaško politiko do Slovenije, predvsem pa zaradi neutemeljenega neizvajanja pravnomočne arbitražne razsodbe o meji, bi Slovenija morala takoj zahtevati umik hrvaške policije s svojih mejnih prehodov. To, da na naših mejnih prehodih deluje hrvaška policija in, da na naših mejnih prehodih visijo hrvaške zastave je dokaz, da slovenska politika krši slovenske zakone. Hrvaška, ki slovenske mejne prehode zaseda (za povprečno ceno najema na mesec približno 400 evrov), po nekem kvazi dogovoru brez pravne veljave, to ne moti saj to izkorišča za potrebe svojega turizma.
“Zasedba” prostorov na naših mejnih prehodih s strani Hrvaške, «diplomatsko« rečeno najema, na naši meji, kot to omogoča Slovenija Hrvaški, ne omogoča nobena druga članica EU svoji sosedi. Logično, ker je k temu ne obvezuje nobena zaveza, sprejeta na ravni EU.
Zakaj sta Janša in Virant tak dogovor s Hrvati samovoljno podpisala (to je bilo storjeno leta 2014, ko je Hrvaška s prevaro Pahorja stopila v EU) ni bilo nikoli pojasnjeno, in tudi ne na osnovi katerega zakona je bila Hrvatom omogočena “najemna okupacija” in kaj naj bi imela od takšnega dejanja Slovenija. Nič, čisto nič!

Mejni prehod z Republiko Avstrijo
Kako je mogoče, da takšen pristop Slovenija, Hrvatom zagotavlja, čeprav niso članica schengenska območja, medtem, ko Avstrija, Nemčija pa tudi druge članice EU, začasno ponovno uvajajo kontrolo na svojih mejah, drugače rečemo, zanje so trenutno schengenska pravila nična.
A to kot kaže to ne moti Slovenije, ki kot članica Schengensko območje, omogoča Hrvatom zasedbo svojih meja, celo več zagotavlja ji, da kot nečlanica Schengenskega območja izvaja kontrolo na slovenski meji, čeprav za to ne izpolnjujejo predpisane pogoje.


Hrvati to vedo! A so si s pomočjo Janše in Viranta leta 2014 zagotovili, da tam, kjer jim to odgovarja so na naši strani, tam, kjer pa ne, pa na svoji. Na primer na kontrolni točki pri Sečovljah (Hrvati ga imenujejo Plovanija) svojo na črno zgrajeno kontrolno točko iz leta 1994 še vedno kontrolira hrvaška policija. Da ne govorimo o tem, da so lani z izgovorom, da jim to ustvarja zastoje ob turistični sezoni (tudi s pomočjo EU) svojo policijo iz mejnega prehodna na Obrežju premaknila na svoj stari mejni prehod Bregana, kot začasno, le do 1. oktobra 2017, a je ta tam ostal še danes.

Na ostalih mejnih prehodih, kjer jim ustreza, pa se šopirijo na naših mejnih prehodih in se včasih obnašajo, kot da naši policisti gostujejo pri njih, in ne obratno. A zanimivo, na vsakem od njih, čeprav je naš, visi na njem tudi hrvaška zastava, čeprav je označba kje se začne Slovenija veliko prej.
Ob takšni “okupaciji” s Hrvaške strani in razobešanja njihovih zastav na naših mejah doslej to doslej ni zmotilo nobene od slovenske stranke.
pogled na Piranski zaliv

Razumeti je hlapčevski odnos Cerarjev SMC in Židanov SD in tudi Erjavčev DeSuS, a tudi Janševe SDS (logično saj je to dejanje zakrivila) in NSi to dokazano ne moti. Čudno? Morda pa gre spet za posebno naročila Bruslja nesamostojni, ne suvereni in hlapčevsko ponižni članici EU – Sloveniji.
Ob tem, da se ne oglasijo vladajoče in opozicijske stranke je logično, ker so pač hlapci Bruslja in se mu ves čas ritolizniško prilagajajo.
A, da se ne oglasi nobena od neparlamentarnih strank, ki si tako želijo na oblast, pa dokazuje, da niso nič boljše od prej navedenih. Torej imajo prav tisti, ki pravijo, da je Slovenija le navadna podružnica EU in vse bolj balkanska provinca.
No, če je tako, je logično, kar se nam dogaja tako s Hrvati, Brusljem in vsem, kar je povezano z Balkanom.
To tudi pomeni, da s to svojo nesamostojnostjo ne moremo (beri si ne upamo) zahtevati od Hrvatov, da se takoj umaknejo z naših mej. Razen, če so slovenski politiki že sprejeli obstoječe stanje kot dejstvo, to pa je, da hrvaške zastave plapolajo na “njihovih” mejah in ne naših./pripravil: Janez Temlin/Ljubljanske novice
mejni prehod Obrežje_oznaka

Leave a Reply