Na meji balkanske norosti

sloveski ribiči v Piranskem zalivu

Po poročanju TV Slovenija so Hrvati izgubili vse meje konsistentne članice EU. Zakaj? Hrvaško je namreč zdaj poleg kazni hrvaške pomorske policije začeli slovenskim ribičem še kazni, ki so jih spisali hraški ribiški inšpektorji, in sicer za nedovoljen ribolov v Piranskem zalivu. Hrvati so kopirali slovenski pristop in poleg kazni hrvaške pomorske policije dodajati slovenskim ribičem še kazni hrvaškega ribiškega inšpektorja za nedovoljen ribolov v Piranskem zalivu. A je res, da so hrvaški lovili v našem zalivu naši pa v njihovem niso.
Kot poroča TV Slovenija je kazni je doslej prejelo šest ribičev iz Kopra in Izole. Največ, kar sedem položnic s skupnim zneskom 28.000 evrov, je po pošti prejel koprski ribič Silvano Radin. Ta je ob teh dejanjih zgrožen, čeprav slovenska vlada trdi, da stoji za ribiči, a kljub temu pravi: “Smo kaznovani, ker ima Hrvaška tri milje stran od obale ribolov, mi smo pa znotraj teh treh milj od obale lovili,” je Radin pojasnil za TV Slovenija.
na črno zgrajen mejni prehod pri Sečovljah na hrvaški strani
Zastopnik slovenskih ribičev na Hrvaškem Ivica Senjak se jim še ni seznanil z novimi informacijami, kaj se dogaj s prej prejetimi kaznimi in vloženimi pritožbami, ki so jih slovenski ribiči že dobili. Kot je dodal Radin za TV Slovenija, pričakuje, da je odvetnik podal pritožbo in da se sedaj to rešuje. “Kdaj se bo rešilo, je vprašanje. Mislim, da je to bolj politična igra Hrvaške in Slovenije,” je še dejal.
Kot je znano je Slovenija decembra lani začela izvajati razsodbo arbitražnega sodišča, a se je ob tem zavezala, da bo z novim zakonom o ribištvu zagotovila vso pravno pomoč slovenskim ribičem, zoper katere je pred organi Hrvaške uveden prekrškovni ali kazenski postopek ob opravljanju te dejavnosti v skladu z arbitražno razsodbo. Obenem se država Slovenija zavezala, da bo krila tudi vse stroške, ki bodo nastali v zvezi s pravno pomočjo in temi postopki.
Piranski zaliv_meja_vir časopis Delo

29. decembra lani se je namreč iztekel polletni rok, do katerega naj bi tako Slovenija kot Hrvaška pripravili vse potrebno za izvršitev arbitražne odločitve. Arbitražno sodišče je 29. junija lani objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju. Sodišče je presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje širok stik Slovenije z odprtim morjem.
Ta pristop Hrvatov dokazuje, da je stanje med državama na meji balkanski norosti, katerega stanja so deležni slovenski pa tudi hrvaški ribiči maltretiranja enih in drugih organov, ker Hrvati vztrajajo pri okupaciji polovice Piranskega zaliva. Je a res, da se je nemogoče pogovarjati z balkansko hujskaško državo, ki vedno prekrši vse sprejete dogovore tako pisne kot ustne. Še več, ne spuštuje celo odločitev mednarodnih razsodb.
Glede na to stanje mora Slovenija še pred vložitvijo tožbe na Evropsko sodišče, ne čakajoč na mlahavo Evropsko unijo takoj narediti naslanja korake:
1. s Hrvaško prekiniti, in to takoj dogovor s katerim sme hrvaška policija vršiti na katerikoli slovenski meji. Odstranitev le te se mora realizirati do 1. maja.
2. Slovenija mora takoj spremeniti status mejne točke v Sečovljah v maloobmejno, dokler ne stopi in se začne izvajati sklep arbitražne razsodbe.
3. vsem ribičem, ki izgubljajo čas s izmišljenimi kazni hrvaške policije in inšpektorjev najeti tako na slovenski, kot na hrvaški strani pravne zastopnike, ki bodo nebulozne pristope Hrvatov razreševali, brez, da se s tem obremenjuje neuke ribiče.
4. ribičem je potrebno takoj zagotoviti materialno nadomestilo za izpad dohodka, ker ne morejo zaradi neurejenega stanja med državama, opravljati svoje poslovne dejavnosti.
5. v Sloveniji je potrebno zaradi nesposobne slovenske politike, ki Hrvatom popušča na vseh področjih, organizirati civilno iniciativo, ki bo začela zbirati podpise za obvezujoči referendum slovenski politiki, da se ukine sklep referenduma po katerem je Hrvaška z lažmi in prevarami vstopila v EU. Posebej zato, ker se je to zgodilo tudi na osnovi pritiska nekaterih članic (to velja zagotovo po naših podatkih za Nemčijo, ki so je zanimal del tega balkanskega trga).
Če se poskuša civilni iniciativi pristop negiranje prvotnega sklepa referenduma preprečiti s strani domače politike ali EU politike (spet z grožnjami) preprečiti je potrebno s posebno referendumsko pobudo doseči, da tudi Slovenija zapusti EU.
Glede na stanje s Hrvaško je zdaj čas, da Slovenija zaustavi te balkanske norosti Hrvaške in ji končno da vedeti, da je dovolj njenih izsiljevanj in kraj s pomočjo hrvaških sodišč.
mejni prehod Obrežje_oznaka
Dejstvo je, da brez navedenih pristopov rešitev odprtih vprašanj med vse bolj “Pavelićevsko” napadalno Hrvaško ne bo mogoče zaustaviti. Ker to kar Hrvaška počne Sloveniji si ne bi upala početi nobeni drugi državi, in to kar počne res meji balkansko norost./J. Temlin
zastva članic EU

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s