Balkanska srečanja SEEPC bi morali poimenovati srečanja v »prazne marnje«

Plenković_Cerar
Balkanska srečanja SEEPC bi morali poimenovati srečanja v »prazne marnje«
Tudi zadnje »bežno« srečanje med slovenskim predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki čaka na volitve, te bodo v Sloveniji 3. junija, in hrvaškim predsednikom vlade Plenkovićem ob robu vrha procesa Brdo SEEPC (Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi) je pokazalo, da sta Slovenija in Hrvaška v medsebojnih odnosih na dveh različnih hribih, bolje rečeno v dveh različnih »luknjah«.
Cerar je iz klobasal to o stanju odnosov to: “Kot veste, smo tu za zdaj še v slepi ulici. Naše pobude niso naletele na odziv, zato potekajo določeni procesi, »je poudaril Cerar in spomnil, da je Slovenija na Evropsko komisijo naslovila pismo glede implementacije arbitražne razsodbe in Bruselj zaprosila za mediacijo v primeru prenesenih deviznih vlog.
Plenkovć, ki se je ustil v svojem znanem slogu pa je dejal: Nov sodni postopek o meji ni prava rešitev za odprta vprašanja. “Kar zadeva vprašanje sodb hrvaških sodišč v povezavi z Ljubljansko banko, pa mislim, da je treba spoštovati to, čemur se reče vladavina prava,” je izjavil Plenkovič. In oholo dodal: “To pomeni, da hrvaška sodišča delujejo neodvisno od hrvaške vlade in mi na noben način ne vplivamo na te sodbe.”
No, in to so dosežki balkanski politikov, ko govorijo o odprtih vprašanjih. Logično, ker gre za balkansko razmišljanje in balkanske pristope. A je organizacija le teh Sloveniji potrebne, je naš odgovor NE!
V SEECP-ju sodeluje 13 držav: Albanija, BiH, Bolgarija, Grčija, Makedonija, Romunija, Srbija, Turčija, Hrvaška, Moldavija, Črna gora, Kosovo in Slovenija, in kaj so doslej dosegli s temi srečanji? To, da so zapravljali denar lastnih davkoplačevalcev, pa tudi pretežni del slovenskih, a je bil dosedanji učinek ničen.
Ničen, kot to dokazuje »hodniško« srečanje Cerarja in Plenkovića, pa ne samo njunega.
No za vse tiste, ki jih pet črk SEECP (Proces sodelovanja v Jugovzhodni Evropi ) ne pove veliko dodajmo, da je bilo to balkansko srečanje vzpostavljeno v Sofiji leta 1996 s ciljem krepitve regionalnega sodelovanja in zaupanja, dobrih sosedskih odnosov, stabilnosti in varnosti, gospodarskih odnosov ter sodelovanja v človekovi dimenziji, pravosodju, boju proti organiziranemu kriminalu in boju proti terorizmu.
Srečanje SEECP Brdo vir_TWiter Miro Cerar
In, kaj so članice, ki v SEECP-ju sodeluje (13 držav: Albanija, BiH, Bolgarija, Grčija, Makedonija, Romunija, Srbija, Turčija, Hrvaška, Moldavija, Črna gora, Kosovo in Slovenija) v 22 letih dosegle dosegle? Nič, čisto nič! No, pardon bežna srečanja s balkanskimi učinki, kot je bi tudi ta med Cerarjem in Plenkoviće.
Da boste nam verjeli, da imamo prav objavljamo še progam predsedovanja SEECC-a, ki ga je sestavila in naj bi ga izvedla Slovenija:
SLO september 2017 4.9.2017: “Digitalno kosilo” – nosilec Ministrstvo za javno upravo, Bled 5.9.2017: Neformalno zasedanje ministrov za zunanje zadeve PSJVE, Bled 30 november 2017 Regionalna koordinacijska konferenca o boju proti terorizmu, preprečevanju in nasprotovanju nasilnemu ekstremizmu, Brdo december 2017 Konferenca o strategiji odprte znanosti 16 december 2017 Sestanek Stalnega odbora parlamentov PSJVE februar 2018 Delavnica o vzajemnem priznavanju akademskih kvalifikacij marec 2018 Srečanje političnih direktorjev Neformalno zasedanje ministrov za zunanje zadeve PSJVE marec 2018 Študijski obisk mladih diplomatov april/maj 2018 Srečanje političnih direktorjev Letno zasedanje Sveta za regionalno sodelovanje Vrh voditeljev vlad in držav april/maj 2018 Zasedanje parlamentarnih zborov PSJVE.
Da nas ne bi kdo obtožuil, da žalimo ta (ne)»pomembna« srečanja dodajmo še slovenski prispevek v časi predsedovanju (beri druženja): Slovenija naj bi med predsedovanjem znotraj SEECP skrbela za nadaljnjo dejavno podporo širitvenemu procesu Evropske unije, krepitev političnih in varnostnih razmer ter gospodarskega napredka Jugovzhodne Evrope.
Srečanje SEECP Brdo vir_MZZRS
Interakcijo in pomen vključenosti ter usmerjenosti k napredku Jugovzhodne Evrope sporoča tudi moto slovenskega predsedovanja, SEE4Future – South Eastern Europe for Future.

Prednostna področja slovenskega predsedovanja so:
• nadaljevanje podpore politiki širitve Evropske unije – povezana Evropa
• varnost – varna Evropa
• pozitivna perspektiva mladih – mlada Evropa
• digitalna preobrazba družbe – digitalna Evropa
A je zadaj kaj več jasno, kaj zagotavlja SEECP? Seveda ne! Torej balkanska srečanja SEEPC bi morali poimenovati »prazne marnje«/pripravil:J. Temlin
Plenković_Cerar_2

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s