O prazniku dela in nedela

Prvi maj praznujemo v spomin na krvave proteste leta 1886 v Chicagu
Danes praznujemo 1. maj, prazniku dela. Delavci po vsem svetu se na ta dan spominjajo zatrtja delavskih protestov v Chicagu 1. maja 1886. Tamkajšnji delavci so takrat zahtevali osemurni delovnik v spopadu s policijo, ki je protest hotela zatreti pa je bilo ubitih šest protestnikov.
Kongres ameriške zveze dela je leta 1888 sklenil, da razglasi 1. maj za delavski spominski dan v spomin na padle žrtve demonstracij dve leti prej. Za mednarodni praznik pa ga je razglasila Druga internacionala leta 1889 na zasedanju ob stoti obletnici francoske revolucije.
Zanimivo je, da 1. maj, prazniku dela praznujejo, kot prost dan v velikem delu sveta, a ne v ZDA.
napis prvi maj
Pri nas delavce še vedno izkoriščajo predvsem pokvarjeni novodobni t. i. kapitalisti, ki po 27 letih samostojne Slovenije še niso spoznali, da so odvisni od dela svojih delavcev. Logično, zakaj jih izkoriščajo, ker si je večina premoženje nakradla, zato nimajo pravega občutka kako se z znanjem, dobro organizacijo in sposobnimi, ter dobro plačanimi delavci doseže poslovni uspeh podjetij.
gradbena delaveca
Tem anomalijam v družbi pa so veliko pripomogli tudi politiki, ki z roko v roki s t.i. kapitalisti pripravljali zakone, ki dovoljujejo izkoriščanje delavcev, celo več neplačevanje njihovega opravljanega dela zanje, da oni lahko bogatijo na njihov račun.
Tu so tudi sindikati, ki se iz svojih pisar, s članarinami, ki jih prispevajo delavci, »borijo« za delavske pravice, sami pa živijo udobno.
No, da ne bo vse tako črno! Praznik 1. maj je čas, ko delavci brez pravic spomnijo javnost na kršenje le teh. Velik del državljanov (predvsem politiki in uradniki) pa si privošči počitnice, da se poveselijo ob svojem 1. maju prazniku NEDELA./LN
dekle na obali

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s