Shodu Hrvatov z ustaškimi obeležji je na Pliberškem polju treba reči NE!

121CA065-384E-49B0-86FB-EBFEC0627965

Na Pliberškem polju na avstrijskem Koroškem bodo Hrvati tudi letos, 12. maja s t. i. komemoracijo, tokrat že ob 73. po vrsti, organizirali poklon poboja ustašev ob koncu druge svetovne vojne, kar so zakrivile partizanke enote, kar je dejstvo.
A to Hrvaški, kot članici EU ne daje pravice, da na tem zborovanju (prej so te prireditve delovale kot komemoracije, kjer je bilo videvati le nekoliko pridiha ustaštva) vse bolj ospredje postavlja malikovanje ustaštva in njenih simbolov, ki so to ob rednem delu »bogoslužnega« poklona in ob prisotnosti predstavnikov hrvaške uradne politike, ki mirno molči ob teh dejanjih dela udeležencev komemoracije.
Bleiburga shod Hrvatov arhivska fotografija
Zato je že lani skupina politikov iz Socialdemokratske stranke Avstrije, zgodovinarjev in aktivistov začela pobudo “Reci Ne ustašem v Pliberku”, s ciljem prepovedi zbiranja simpatizerjev ustaštva v Avstriji. Čeprav ima Avstrija zdaj desno vlado, je čutiti tudi pri njej vse večji odpor, da bi Hrvati v njihovi državi organizirali shode za malikovanje ustaštva.
F1FCF8AF-459B-46FC-8431-1CD493176AD2
Kot pravijo tu v Avstriji, se jim zdi sploh čudno, da neka tuja država, in to celo članica EU vedno bolj spodbuja ustaštvo, a se celo hrvaška uradna politika ne izrazi jasno do tega nesprejemljivega postopka dela udeležencev komemoracije, ki je pietetno in ne politično dejanje. Kot pišejo tukajšnji mediji, je tak pristop malikovanje fašistične preteklosti, in ne osnova moderne Evrope. Zdi pa se jim zelo čudno tudi to, da se ustaško malikovanje razrašča celo v sami Hrvaški, kot članici EU.
Res je zanimivo, če upoštevamo dejstvo, da je hrvaško nacistično taborišče Jasenovac, ki ga je organiziral hrvaški nacistični privrženec Ante Pavelić v času NDH vse manj izpostavljeno, kot hrvaški zgodovinski problem. Celo več, Hrvati hočejo vse bolj hitro pomesti pod preprogo dejanja njihove NDH, ki se je pokorila Hitlerjevi fašistični Nemčiji in v Jasenovcu pobila na tisoče Judov, Srbov, Romov pa tudi, kot pravijo nekateri podatku 266 Slovencev.
Ob prihodu taboriščnikov v Jesenovac
Še več! Dejstvo je, da poboji v Jesenovcu, Judov, Srbov, Romov in tudi Slovencev, sodijo med najokrutnejše poboje in taborišče v 2. drugi svetovni vojni, ki je tudi v sami Avstriji, ki je bila prav tako na strani fašizma, zdaj s posebnim judovskim muzejem na Dunaju javnosti spet predstavljajo z namenom priznanj napak ob poboju nedolžnih ljudi po vsej Evropi pa tudi v Avstriji
Sodeč po hrvaških pristopih, ki želi opozarjati le na eno stran medalje bil že čas, da se zgane demokratična Evropa in dokončno prepove, da je Pliberško polje prostor za poveličevanje Anteja Pavelića in hrvaške fašistične NDH.
08408790-6583-4086-A701-1CF2F9230043
Prišel je torej čas, da se komemoracija za pliberškimi žrtvami ne izrablja več za shod ustašev in to, ne glede, kaj govoričijo hrvaški politiki. Shod na Pliberškem polju pa želijo skriti pod cerkveni talar, a še vedno s prisotnostjo njihovih aktivnih in pomembnih politikov. A se ve, in mora se vedeti, da je malikovanje fašizma prepovedano tudi v cerkvi.
Res je skrajni čas, da Avstrija (njena vlada in pristojni organi) dokončno prepove shajanje ustaških podpornikov na svojem ozemlju. Če tega ne storijo, je to dokaz, da ima nacistično prebujanje tudi pri njih podporo.
Dejstvo je, da bi na ta pristop morala odzvati tudi Evropa, Rusija, ZDA, predvsem pa Izrael, ki je pod čevljem fašizma izgubil največ svojih državljanov. Zato je shodu Hrvatov na Pliberškem polju, z malikovanjem ustaštva končno treba reči NE! Razen, če se “vračamo”….?/pripravil: J. Temlin
E7198DF1-1BE0-46BA-A017-F0460DE2D767

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s