Volitve 2018: Čudna bodo pota »gospodov(a)«, še bolj čudna državljanov

volilna glasovnica
Svoje poglede in predloge, kako bi oni reševali stvari v Sloveniji so tokrat predstavili: predsednik Zedinjene Slovenije Andrej Šiško, predsednik SLS-a Marko Zidanšek, predsednik stranke Dobre države Bojan Dobovšek, predsednik iz Gibanja Skupaj Bešič Loredan, predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, koordinator Levice Luka Mesec, predsednik Stranke modernega centra (SMC) Miro Cerar, predsednik Piratske stranke Rok Andree, predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš, predsednica Stranke Alenke Bratušek – Alenka Bratušek, predsednik stranke Solidarnost Uroš Lubej, predsednik Slovenske nacionalne Stranke (SNS)Zmago Jelinčič, Gregor Kos iz stranke Za zdravo družbo, predsednik stranki Lista Marjana Šarca (LMŠ) Marjan Šarec, predsednik Nova Slovenija – Krščanski demokrati (NSi) Matej Tonin, predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, Alojz Kovšca predsednik Gospodarsko aktivne stranke (GAS) Alojz Kovšca, predsednik stranke Socialni demokrati (SD) Dejan Židan in predsednik Liste novinarja Bojana Požarja – Bojan Požar.
Voditeljski par RTV Slovenija Rosvita Pesek in Dejan Ladika sta od zbranih morebitnih “tlakovalcev” novih poti Slovenije, od prisotnih želela odgovore na nekatera vprašanja, ki naj bi bila pomembna za državo, s katero bi navedeni želeli upravljati
“Kaj je najpomembneje v zdravstvu?” – Sodeč po predstavljenem, se potrebnim uporabnikom zdravstvenih storitev ne piše najbolje, saj je večina “veljakov” naše prihodnosti o tem področju predstavljala že znane poglede, a z (ne)neznanimi in nedorečenimi rešitvami.
Morda je bil najbolj zanimiv pogled prav zdravnika Danijela Bešič Loredana iz Gibanja skupaj Naprej, ki je povedal, da morajo državljani povedati, koliko so pripravljeni dajati za zdravstvo. Ta odgovor je tak, kot če bi upokojenca s 450 evri pokojnine vprašali, če bi se hranil v hotelu s petimi zvezdicami, a je pogoj, da naročeno plača sam. Strežno osebje pa bi ga streglo, kot se bi njemu zahotelo.
»Odlično« se je lotil z nabiranjem glasov bolnih državljanov Luka Mesec (Levica), ki je izrazil prepričanje, da zdravstveni sistem ne more funkcionirati, ker mu država (ker živi na drugem planetu, ne ve, da so državljani država) namenja premalo sredstev – 6,7 odstotka BDP-ja, kar je manj kot Češka ali Avstrija (ob tem odgovoru pa velja dodati, da Luka Mesec o poznavanju zdravstvenih sistemov v navedenih državah ve zelo malo – če meni, da nimamo prav naj samo pove, da mu avstrijske pristope razpoložimo).
Bojan Dobovšek (Dobra država) pa je v odgovoru uporabil svoja znanja stroke, ki jo obvlada (to je kriminalistične vede) in navedel, da je zdravstvo tipičen primer sistemske korupcije, podobno je z nabavami v zdravstvu. Odgovornost pa je po njegovem mnenju pri tistih, ki vodijo institucije.
Tudi vsi ostali so se ob odgovarjanju na to vprašanje sklicevali, na to, da je treba zdravstveni sistem urediti racionalno, njegovo organizacijsko strukturo dvigniti na višjo raven. Zdravstvena situacija je čisto ogledalo sedanje vlade, javno zdravstvo pa je čisti “fake” (lažen), ko so ljudje zdravi, jim sistem jemlje veliko denarja, ko pa zbolijo, se jih pahne v čakalne vrste,” je opozoril Požar.
No, sodeč po slišanem, lahko pričakujemo, da se bo slovenski zdravstveni sistem tudi s temi “voditelji” reševal, kot se je zadnjih 27 let. Poenostavljeno rečeno, od slišanega bodo zdravi državljani dobili “potrebne” rešitve, da ga zadržijo, bolni pa imajo druge možnosti, ali se bodo sklicevali še naprej na Boga, ki pa jim bo pomagal, ko se vrnejo tja – “Prah si in v prah se povrneš”, medtem bodo ti bodoči voditelji države uredili slovenski zdravstveni sitem.
Druga tema sklopa je bila Varnostne težave Slovenije in Kako bi politične stranke in liste reševale te težave? – “Najboljše” rešitve je natrosila trojka, ki je vodila državo preden je Miro Cerar “omagal”.
Tako je Dejan Židan dejal, da je “varnost osnova za blaginjo v državi, zato je treba več vlagati v varnostni sistem”. Evropa pa mora pomagati reševati krize, ki nastajajo na njenih mejah.
Prvak DeSUS-a se zavzema za ponovno uvedbo vojaškega roka, vsaj trimesečnega, saj, kot je povedal Erjavec, so mu to predlagale mame in dekleta slovenskih fantov.
»Obnemogli« predsednik vlade Miro Cerar pa je pojasnil, da je njegova vlada zagotavljala varnost, begunci in migranti pa so bili humano obravnavani. “Schengensko mejo pa učinkovito nadzorujemo,” je še dejal. Upati je, da je zdaj vse jasno! Varnostne težave Slovenije so urejene, le ti bedasti državljani jih še niso dojeli.
Da so si pri tej točki ostali pretendenti za vladanje nabirali le točke kaže nastop prvaka SDS, ki je poudaril, da bi Slovenija morala Hrvaški poslati protestno noto, ker ta ne varuje zunanje meje EU-ja, tam, kjer prebežniki prehajajo v Slovenijo, ni nobene hrvaške policije, je dodal Janša. Ob tem pa je Janša pozabil povedati, da so na naših mejah, ne naših 32 mejah prehodih, hrvaški policisti, na katerih visijo hrvaške zastave, torej tu Hrvati varujejo mejo. Za ostali del meje pa jim malo mar, saj zanjo skrbijo Slovenci, in to za naš denar.
Verodostojnost in visoko raven političnega znanja za vodenja države sta izkazala Luka Mesec in Zmago Jelinčič Plemeniti.
Mesec je povedal: “Nihče ni opozoril, kje težava nastaja. Mi imamo odgovor v programu, in sicer miroljubno sobivanje narodov. Slovenija bi morala protestirati pri svojih zaveznikih, naj prenehajo s svojim početjem” je pametoval Luka Mesec.
Zmago Jelinčič Plemeniti pa bi poslal vojsko na mejo, ujete prebežnike pa bi naložili v avtobuse in jih odpeljali “v München”. Še en dokaz, da je Jelinčič varčen mož. Namreč, logično bi bilo, da jih odpelje do Berlina, ker tam sedi akterka neurejenega priseljevanja beguncev v EU, to pa je Angela Merkel.
Marjan Šarec pa bi okrepil obe varnostnoobveščevalni službi, vojsko in policijo ter pospešil postopek azila, ki bi mogel hitro steči takoj na meji. Šarec (LMŠ) je še dodal, da tudi EU nima odgovorov na pereče težave migracij, kar ve vsak državljan Slovenije, ki pa se ne poteguje za noben politični položaj v državi, dodajamo mi.
Bojan Požar pa je javnost spomnil s vprašanjem; “Ali Sova stavka ali ne? Kakšno je stanje v vojski? Glede beguncev je pa jasno, da jih v Sloveniji ne more biti, saj ni vojne na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji ali na Madžarskem”, je logično ugotovil Požar. A odgovora ni dobil! No, ni pa pokazal s prstom na trojko Cerar, Erjavec in Židan, ki so v času svoje vladavine na tem področju naredili toliko napak, da jih, če vladajo vsi skupaj, včeraj nastopajoči, ne bodo rešili cel naslednji mandat, če prej spet ne »omagajo«.
Saj bi ob poslušanju gospe in gospodov, ki so željni oblasti zapisali še kakšno, a že videno, predvsem pa slišano pove, da bodo čudna pota “gospodov(a)”, še bolj čudna državljanov, ko jih bodo izvolili.
Da nam ne boste očitali, da smo dodajali stvari po svojo, si tu (avtorska last RTV Slovenije) https://www.facebook.com/rtvslo.si/videos/2050002391889966/ lahko ogledate sinočnje soočenja na RTV Slovenija in se prepričate, a naše navedbe imajo osnovo za poglobljeno razmišljanje ljudi, ki si želijo vaše glasove./pripravil: Janez Temlin
volitve - volilni skrinji

Tu pa so “osnove” za vaš razmislek s kom boste imeli opravka (no, ko bodo ustrezni organi vse dokončno preverili in potrdili)…

Za zdravo družbo (ZD)
Predsednika: Valentina Flander in Gregor Kos
Leto ustanovitve: 2018
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: stranka doslej še ni sodelovala na volitvah
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Gibanje Zedinjena Slovenija (ZSi)
Predsednik: Andrej Šiško
Leto ustanovitve: 2005
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: stranka doslej še ni sodelovala na volitvah
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Gibanje Zedinjena Slovenija (ZSi)
Predsednik: Andrej Šiško
Leto ustanovitve: 2005
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: stranka doslej še ni sodelovala na volitvah
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Stranka slovenskega naroda (SSN)
Predsednik: Marjan Žandar
Leto ustanovitve: 2002
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– 2004: 0,27% (pod parlamentarnim pragom)
– 2008: 0,25% (pod parlamentarnim pragom)
– 2011: 0,09% (pod parlamentarnim pragom)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Naprej Slovenija (NPS)
Predsednik: Blaž Svetek
Leto ustanovitve: 1996
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– 2000: 0,31% (pod parlamentarnim pragom)
– 2004: 0,10% (pod parlamentarnim pragom)
– 2008: 0,05% (pod parlamentarnim pragom)
– 2011: 0,10% (pod parlamentarnim pragom)
– 2014: 0,24% (pod parlamentarnim pragom)

Kandidirajo v volilnih enotah: Kran
Gospodarsko aktivna stranka (GAS)

Predsednik: Alojz Kovšca
Leto ustanovitve: 2014 kot Gospodarsko liberalna stranka, leta 2015 se je preimenovala v Gospodarsko aktivno stranko
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: (Gospodarsko liberalna stranka)
– 2014: 0,05% (pod parlamentarnim pragom)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Slovenska ljudska stranka (SLS)
Predsednik: Marko Zidanšek
Leto ustanovitve: 1988 kot Slovenska kmečka zveza – Ljudska stranka; leta 1992 se je preimenovala v Slovensko ljudsko stranko, leta 2000 se je združila s Slovenskimi krščanskimi demokrati v SLS+SKD, leta 2001 pa se je znova preimenovala v SLS
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– 1990: 12,6% (11 poslancev)
– 1992: 8,7% (10 poslancev)
– 1996: 19,4% (19 poslancev)
– 2000 (SLS+SKD): 9,5% (9 poslancev)
– 2004: 6,8% (7 poslancev)
– 2008 (SLS in SMS): 5,2% (5 poslancev)
– 2011: 6,8% (6 poslancev)
– 2014: 3,95% (pod parlamentarnim pragom)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Lista Marjana Šarca (LMŠ)
Predsednik: Marjan Šarec
Leto ustanovitve: 2014
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: stranka doslej še ni sodelovala na volitvah
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (Zeleni)
Predsednik: Andrej Čuš
Leto ustanovitve: 1989 kot Zeleni Slovenije; marca 2018 se je preimenovala v stranko Andrej Čuš in Zeleni Slovenije
Aktualno število poslancev: 1 (Čuš izvoljen na listi SDS)
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah (Zeleni Slovenije):
– 1990: 8,8% (8 poslancev)
– 1992: 3,7% (5 poslancev)
– 1996: 1,76% (pod parlamentarnim pragom)
– 2000 (Združeni zeleni): 0,9% (pod parlamentarnim pragom)
– 2004: 0,69% (pod parlamentarnim pragom)
– 2008: 0,51% (pod parlamentarnim pragom)
– 2011:0,36% (pod parlamentarnim pragom)
– 2014: 0,53% (pod parlamentarnim pragom)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
ibanjeSkupajNaprej (GSN)
Predsednik: Danijel Bešič Loredan
Leto ustanovitve: 2018
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: stranka doslej še ni sodelovala na volitvah
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh

Nova Slovenija (NSi)
Predsednik: Matej Tonin
Leto ustanovitve: 2000
Aktualno število poslancev: 5
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– 2000: 8,7% (8 poslancev)
– 2004: 9,1% (9 poslancev)
– 2008: 3,4% (pod parlamentarnim pragom)
– 2011: 4,9% (4 poslanci)
– 2014: 5,6% (5 poslancev)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Stranka modernega centra (SMC)
Predsednik: Miro Cerar
Leto ustanovitve: 2014 kot Stranka Mira Cerarja, leta 2015 se je preimenovala v Stranko modernega centra
Aktualno število poslancev: 32
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– 2014: 34,5% (36 poslancev)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Socialni demokrati (SD)
Predsednik: Dejan Židan
Leto ustanovitve: 1993 kot Združena lista socialnih demokratov (ZLSD); leta 2005 se je preimenovala v Socialne demokrate
Aktualno število poslancev: 5
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– 1992: 13,6% (14 poslancev)
– 1996: 9,03% (9 poslancev)
– 2000: 12,1% (11 poslancev)
– 2004: 10,2% (10 poslancev)
– 2008: 30,5% (29 poslancev)
– 2011: 10,5% (10 poslancev)
– 2014: 5,98% (6 poslancev)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Slovenska demokratska stranka (SDS)
Predsednik: Janez Janša
Leto ustanovitve: 1989 kot Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZ); istega leta se je preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), leta 2003 pa v Slovensko demokratsko stranko
Aktualno število poslancev: 19
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– 1990: 7,4% (6 poslancev)
– 1992: 3,3% (4 poslanci)
– 1996: 16,1% (16 poslancev)
– 2000: 15,8% (14 poslancev)
– 2004: 29,1% (29 poslancev)
– 2008: 29,3% (28 poslancev)
– 2011: 26,2% (26 poslancev)
– 2014: 20,7% (21 poslancev)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Solidarnost
Predsednik: Uroš Lubej
Leto ustanovitve: 2013
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– kandidati stranke so se leta 2014 za vstop v DZ potegovali na listi SD, a niso bili izvoljeni
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Stranka Alenke Bratušek
Predsednica: Alenka Bratušek
Leto ustanovitve: 2014 kot Zavezništvo Alenke Bratušek; leta 2016 se je preimenovala v Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov, leta 2017 pa v Stranko Alenke Bratušek
Aktualno število poslancev: 2
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– 2014: 4,4% (4 poslanci)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Socialistična partija Slovenije (SPS)
Generalni sekretar: Tadej Trček
Leto ustanovitve: 2016
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: stranka doslej še ni sodelovala na volitvah
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh razen volilne enote Maribor
Združena levica in Sloga
Predsednika: Franc Žnidaršič (ZL – DSD) in Janko Veber (Sloga)
Leto ustanovitve: 2010 Demokratična stranka dela; leta 2014 je s strankama Iniciativa za demokratični socializem in Trs ustanovila Koalicijo Združena levica; 2016 se je preimenovala v ZL – DSD. Stranka Sloga je bila ustanovljena leta 2018. Stranki sta oblikovali koalicijo tik pred parlamentarnimi volitvami.
Aktualno število poslancev: 1 (Veber je bil izvoljen na listi SD)
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– 2014 (Koalicija Združena levica): 5,97% (6 poslancev)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Dobra država (DD)
Predsednik: Bojan Dobovšek
Leto ustanovitve: 2017
Aktualno število poslancev: 1 (Dobovšek izvoljen na listi SMC)
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: stranka doslej še ni sodelovala na volitvah
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Kangler & Primc – Združena desnica
Leto ustanovitve: 2016 Nova ljudska stranka Slovenije, 2017 Glas za otroke in družine; stranki sta leta 2018 oblikovali koalicijo Kangler & Primc – Združena desnica
Predstavnika: Franc Kangler (Nova ljudska stranka Slovenije), Aleš Primc (Glas za otroke in družine)
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: ne lista ne posamezni stranki doslej še niso sodelovali na volitvah
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Levica
Koordinator: Luka Mesec
Leto ustanovitve: leta 2017 z združitvijo strank Iniciativa za demokratični socializem in TRS; leta 2014 sta omenjeni stranki skupaj z Demokratično stranko dela in četrto skupino nastopili na volitvah Koalicija združena levica
Aktualno število poslancev: 5
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: (Koalicija Združena levica)
– 2014: 5,9 (6 poslancev)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Piratska stranka Slovenije (Pirati)
Predsednik: Rok Andree
Leto ustanovitve: 2012
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– 2014: 1,34% (pod parlamentarnim pragom)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Slovenska nacionalna stranka (SNS)
Predsednik: Zmago Jelinčič Plemeniti
Leto ustanovitve: 1992
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– 1992: 10% (12 poslancev)
– 1996: 3,2% (4 poslanci)
– 2000: 4,4% (4 poslanci)
– 2004: 6,5% (6 poslancev)
– 2008: 5,4% (5 poslancev)
– 2011: 1,8% (pod parlamentarnim pragom)
– 2014: 2,2% (pod parlamentarnim pragom)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Lista novinarja Bojana Požarja (LNBP)
Predsednik: Bojan Požar
Leto ustanovitve: leta 2018 se je Lista za Maribor preimenovala v Listo novinarja Bojana Požarja
Aktualno število poslancev: 0
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah: stranka doslej še ni sodelovala na volitvah
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh
Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS)
Predsednik: Karl Erjavec
Leto ustanovitve: 1991 kot Demokratična stranka upokojencev Slovenije; leta 2005 se je preimenovala v DeSUS – Demokratično stranko upokojencev Slovenije
Aktualno število poslancev: 11
Uspeh na dosedanjih parlamentarnih volitvah:
– 1996: 4,3% (5 poslancev)
– 2000: 5,2% (4 poslanci)
– 2004: 4,0% (4 poslanci)
– 2008: 7,45% (7 poslancev)
– 2011: 6,97% (6 poslancev)
– 2014: 10,2% (10 poslancev)
Kandidirajo v volilnih enotah: vseh

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s