Plinski “rezervoarji” čar mesta Dunaj

Naselje v plinskih rezervouarjh

Dunaj je res posebno mesto. A tokrat vam ne bomo predstavili Štefanovega trga, ne carskih palač Hofburg, ne Dunajski muzej umetnostne zgodovine, ne Belvedere, ne Muzejsko četrt, ne del ustvarjalnih dosežkov znamenitega Hundertwasserja, ne znamenite palače Schönbrunn, ne ostale muzeje, ne nenavadne muzeje, in ne plače ter zgodovinske zgradbe. Izognili se bomo tudi predstavitvi parkov in vrtov, skladateljev, podzemnega Dunaju pa tudi znameniti mestni hiši. A predstavili vam bomo čar štirih plinskih rezervoarjev imenovanih Gasometer
No, če pa smo že omenili mestno hišo si jo ne bomo »ogledali« od znotraj, ampak le z vidika ljudi, ki v njej delujejo za dobro svojih meščanov in razvoj mesta, in sicer prav zaradi izpeljave ideje o ponovni uporabi omenjenih plinskih rezervoarjev Gasometer.
1577AD37-D964-4CAA-AADF-D14CA11A5ACC
Ko je govora o sedanjem področju »Gasometer« gre namreč za območje, ki je bilo davnega leta 1899 zasedeno s štirimi shranjevalniki plina, in sicer mogočnimi zgradbami, ki so bile namenjene za oskrbo mesta Dunaj s plinom. Po uvedbi nove infrastrukture plinifikacije Dunaja pa so te zanimive, vsaj od zunaj, okrogle industrijske zgradbe ostale le del industrijske preteklosti, ki nisi več služile svojemu namenu.
61C61EF1-ECE3-4882-AFDE-0FE98C8AF3C5
Celo več, dolgo se je razmišljalo, kaj z njimi sploh storiti.
A poglej ga zlomka! V dunajski mestni hiši je bilo vodstvo, ki ga je “krmilil” župan dr. Michael Häupl s svojimi pametnimi in razgledanimi sodelavci. Župan, ki jim je dovolil odločati in realizirati ideje, tudi nekoliko nenavadne, a izvirne in s pogojem, da se ne bi kar tako razmetaval denar meščanov.
Mimogrede, kot pravijo njegovi nekateri sodelavci, je bi župan Häupl vedno dovzeten za kompleksne, morda včasih tudi posebne ideje, in to kar 24 let. Namreč prav 24. maja 2018 dr. Michael Häupl zapušča ta položaj in odhaja v pokoj. Zapisano zato, da se ve koliko časa je Häupl iz Dunaja «delal« DUNAJ!
No, pa se vrnimo Gasometeru. Ker mogočne, a arhitektonsko izjemne industrijske zgradbe niso služile več svojemu namenu in je obstajala nevarnost, da jih bo “najedel” zob časa, so se na mestu odločili za zanimiv korak. Štirim, kar nima nič skupnega s štirimi stolpi Gasometra, arhitektom so zaupali nalogo, da nekdanje shranjevalnike plina spremenijo v poslovno stanovanjski objekt s kompleksno ureditvijo celotnega okolja. In arhitekti so štirim shranjevalnikom dodali še štiri stanovanjske objete na južni strani in nekoliko višji stanovanjsko poslovni objekt na severni.
A219E940-A74A-4037-B5E5-5E60C347D0B3
In kaj so s tem ustvarili? Izjemno celoto, ki je arhitektonska posebnost, ta pa zagotavlja 615 stanovanj in 70 prostorov za trgovine in druge dejavnosti.


Vsi nekdanji industrijski objeti, ki so zunaj le obnovljeni, pa so povezani s steklenimi hodniki in tako postali zanimiva celota za kraj in mesto.
Tu bomo nanizali nekoliko več fotografij, pa tudi video posnetka, da vam pričaramo to izjemno arhitektonsko delo arhitektov Coopa Himmelblauna, Jeana Nouvela, Manfreda Wehdonma in Wilhelma Holzbauerja. Vemo, da ti arhitekti morda pri nas, pa tudi širše niso izjemno znani, a so ustvarili arhitektonsko celoto, ki se ji velja prikloniti.

Velja pa se prikloniti tudi županstvu mesta Dunaj, ki razmišlja s poglobljeno širino, ne kot v slovenski prestolnici, kjer mora biti vse tako, kot si zamisli ljubljanski župan. Da ima nekaj dobrih zamisli je res, a je njegova težava ta, da misli še vedno, kot organizator trgovskih objektov, misleč, da je tudi mesto trgovski center, kjer je dovolj že to, da so njegovi obiskovalci zadovoljni. A o teh dokazih več, ko bomo spet v Ljubljani.
Tu na Dunaju, zasnovana celota poslovno stanovanjskega centra Gasometer pa je dokaz, da je za vodenje mesta potrebno imeti širino, imeti veliko več, imeti miselni vzorec vodenja, da znaš kompleksno upravljati z mestom. Pa ne samo to! Imeti moraš sodelavce, ki se upajo lotiti zanimivih projektov, ki dajejo mestu višjo raven in to s poudarkom zamisli in idej, ki izpolnjujejo potrebe meščanov in dajejo mesta kot celoti novo razvojno dolgoročno usmeritev.
C674DDE8-95DA-419A-A4C0-4C53CB1CA25D
Da! Gasometer je zagotovo tak del mesta, ki je domišljena celota. To velja videti.
Pa še to! Ob znamenitih štirih preurejenih zbiralnikih plina »Gasometer »živita dve generaciji, starejši stanovalci in študentje, kar pomeni, da gre za resnično medgeneracijsko povezavo. Z eno besedo Gasometer, ki je od centra mesta oddaljen s pomočjo podzemne železnice borih 13 minut, je del Dunaja, kje bi bilo lepo živeti. In tamkajšnji stanovalci so nam to tudi osebno potrdili.
Kot nam je povedal eden od njih, rad živim tu! V neposredni bližini, le nekaj korakov od stanovanja imam podzemno železnico U3 (številka proge) sistem mestnega prevoza https://www.wienerlinien.at (obstaja tudi mobilna aplikacija), ki me v 13 minutah popelje na kateri koli dogodek v središču mesta.
Vidite, tako je to, ko plinski rezervoarji postanejo stanovanjski poslovni dela mesta in, ko plinski “rezervoarji” mestu dajejo poseben čar.
Stanovanjski bloki ob nekdanjih plinskih rezervourjih
Zato pravijo drugi, ne samo Dunajčani, nikjer se ne živi tako lepo kot na Dunaju. To pa je že devetič zapored potrdila raziskava mednarodnega svetovalnega podjetja Mercer. V raziskavi Quality of Living v kateri je sodelovalo 231 mest s celega sveta.
Ti zajemajo standarde zdravstvene oskrbe, politično stabilnost, gospodarsko lego, izobraževalni sistem, stanovanjski trg in varstvo okolja. Prva tri mesta ponovno zasedajo nemško govoreča mesta Dunaj, Zürich in München, pri čemer si letos tretje mesto München deli z novozelandskim Aucklandom.
No, da se ve! Na “odličnem” 75. mestu pa je Ljubljana, ki je pa “najlepše” mesto na svetu, se razume zaradi pogoja, ker je ljubljanski župan tako odločil, prišleki živeči v Ljubljani pa se mu ne upajo oporekati.
In veste zakaj je najboljše ocene Dunaj prejel? Zaradi odlične ponudbe javnih storitev, splošne varnosti, dobro strukturiranega javnega prevoza, kot tudi številnih kulturnih dogodkov in možnosti preživljanja prostega časa. Lestvica Mercer je v prvi vrsti sicer namenjena multinacionalnim družbam in vladam kot pomoč pri razvrščanju svojih zaposlenih na delovna mesta po vsem svetu in določanju ustrezne višine plač, vendar mesta ovrednoti iz najrazličnejših vidikov. 98 odstotkov ocene sestavljajo zanesljivi podatki, ki jih podjetje pridobi od neodvisnih inštitutov in uradov. Ostala dva odstotka ocene sestavljajo odgovori delavcev v tujini (angl. expats), ki praviloma za omejeno obdobje iz tujine pridejo v mesto zaradi dela.
No, da ostanemo dosledni, si lahko sami ogledate na tej povezavi: https://www.mercer.com/newsroom/2018-quality-of-living-survey.html raziskavo mednarodnega svetovalnega podjetja Mercer.
Vidite, tudi zato so plinski “rezervoarji” Gasometer čar mesta Dunaj./pripravil: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s