Dunajčani, kar dve tretjini nakupov opravijo peš s kolesom ali z javnim prevozom

20180505_131626.jpg
Rezultati danes objavljene raziskave Avstrijskega prometnega združenja (VCÖ) so pokazali, da Dunajčani prisegajo na okolju prijazno mobilnost, ko se odpravljajo po nakupih. Kar dve tretjini vseh nakupov opravijo peš, s kolesom ali z javnim prevozom, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.
V združenju so prepričani, da na okolju prijazno mobilnost v veliki meri vpliva lokacija trgovin. “Najpomembnejši dejavnik pri izbiri načina nakupovanja v Avstriji je lokacija trgovine. Ker je Dunaj mesto kratkih poti, ljudje večino nakupov opravijo brez avtomobila,” je prepričana predstavnica združenja Ulla Rasmussen.


Dunajčani 51 odstotkov vseh nakupov opravijo peš ali s kolesom, 22 odstotkov pa z javnim prevozom. To pomeni, da kar dve tretjini vseh nakupovalnih poti opravijo okolju prijazno. Na Dunaju sicer nakupovanje med tednom predstavlja šestino vsega prometa, ob sobotah pa kar tretjino.
V avstrijski prestolnici je polovica vseh nakupovalnih poti krajša od kilometra, 80 odstotkov vseh poti pa je krajših od pet kilometrov. Kar 42 odstotkov vseh dunajskih gospodinjstev je brez osebnega avtomobila, v ožjem mestnem središču celo večina.
Švedsko pohištveno podjetje Ikea v skladu s trendom namerava na osrednji dunajski nakupovalni ulici Mariahilfer Strasse do leta 2021 zgraditi nakupovalno središče brez parkirnih mest. Kupci si bodo v trgovini sicer vse izdelke lahko ogledali in jih preizkusili, kupili pa le tiste, ki jih bodo lahko odnesli peš, odpeljali s kolesom ali z javnimi prevoznimi sredstvi. Večje izdelke bo Ikea kupcem v najkrajšem možnem času dostavila na dom.
20180507_185850.jpg
No, in še dodatek, ki smo ga lahko preverili sami na Dunaju. Logični je, da Dunajčani vse manj uporabljajo avtomobile saj imajo zaradi zgoraj navedene na voljo, kolesa (tri vrste), skuterje (19 centov za prevoženi kilometer), električne avtomobile (vozilo Smart 0,31 centov za minuto vožnje, torej za eno uro 18,6 evrov), tramvaje, avtobuse in podzemno železnico (recimo 7 dni – od ponedeljka do ponedeljka za vse navedena javna prevozna sredstva 17, 10 evrov) je vrhunsko povezuje mesto.
20180509_115027.jpg
Če, k temu dodamo obmestni promet, ki je prav tako vrhunsko urejen, ni potrebno posebej dodatno opredeljevati odločitev meščanov, da se izogibajo posebnim stroškom, ki jih zagotovo povzroča lastno vozilo, posebej, če nimate lastne garaže./LN
20180505_195344.jpg

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s