DZ pritrdil komisiji: Za sume pranja denarja v NLB-ju politično odgovorna Pahorjeva vlada

DSC_0436
Z 41 glasovi za in enim proti je DZ na zadnji izredni seji potrdil ugotovitve končnega poročila preiskave suma pranja denarja in financiranja terorizma v NLB-ju ter suma pranja denarja v NKBM-u, med drugim so poslanci sprejeli, da je za dopuščanje tega politično odgovorna Pahorjeva vlada.

DZ je deset dni pred volitvami, na zadnji seji parlamenta, obravnaval končno poročilo preiskovalne komisije DZ-ja o sumu pranja denarja iranskega izvora in financiranja jedrske proliferacije, ki jo je vodi Jani Möderndorfer (SMC). Komisija je v poročilu ugotovila, da v primeru Nove Ljubljanske banke (NLB) ni šlo za klasično pranje denarja, temveč za tako imenovano iransko shemo oziramo nakazila iranskih državnih bank prek NLB-ja za preboj mednarodnih sankcij.
NLB_Nova ljubljanska banka
Odgovornost za to je politična, in sicer zaradi neustreznega odziva ali sploh neukrepanja pristojnih državnih organov. Komisija ugotavlja, da so odgovorni nekdanji guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, nekdanja ministra za finance oz. zunanje zadeve France Križanič oz. Samuel Žbogar ter nekdanji premier Borut Pahor.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s