V Dresdnu na ogled razstava I Feel Slovenia.

Tromostovje
Tromostovje je kompleks treh mostov v Ljubljani, ki prečkajo reko Ljubljanico na ključni točki mesta ob zavoju reke pod grajskim gričem. Arhitekt Jože Plečnik

V Dresdnu je do 8. junija na ogled razstava I Feel Slovenia. I Feel Culture. Postavitev prek 38 fotografij priznanih slovenskih fotografov po izboru vladnega urada za komuniciranje in ministrstva za kulturo predstavlja bogato kulturno dediščino Slovenije, od čipkarstva in neandertalčeve piščali do Postojnske jame in Solkanskega mostu.

Obiskovalca nagovarja s fotografijo in spremljajočim besedilom ter ga vabi, da še bolj spozna kulturno dediščino Slovenije in jo začuti. Fotografije se dotikajo različnih tem, ki so inovativno predstavljene skozi fotografijo. V motivih se odražajo temelji slovenske samobitnosti, kulturna krajina, duhovna razsežnost bivanja, prvinska kultura bivanja, slovenska simbolnost, prostor svetovne zgodovine, živi in živahni muzeji bivanja, tehnična dediščina, festivali in glasba kot temeljni del narodove samobitnosti, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Postojnski jama
V Postojnski jami je raziskanih 24.340 m podzemnih rovov. Ta kraški jamski sistem v bližini Postojne je drugi najdaljši v Sloveniji in največja turistična jama na Dinarskem krasu.

Kot so zapisali na uradu, Slovenija gradi svojo identiteto na izredno bogati kulturni dediščini. Slovenska družba in kultura sta zaradi italijanskega baroka, dunajske secesije, panslavizma in še marsikaterega kulturnega vpliva, ki ni avtohton, veliko bogatejši, kot bi bili brez teh vplivov. In ravno zato nas kot narod družita in bogatita prav ujemanje in spoštovanje kulturnih različnosti, ki jih razumemo, negujemo in razvijamo kot svoje.
piščal ki je stara več kot 200.000 leti in je izstopala v kamneni dobi in jo zdaj hrani
Leta 1995 so v jami Divje babe I našli neandertalsko piščal, ki je začetek glasbenega ustvarjanja pomaknila za celih 10 tisoč let v preteklost.

“Slovenija je dežela, ki s svojo kulturno dediščino navdušuje in preseneča: na njenem ozemlju so našli najstarejše kolo z osjo na svetu. V Sloveniji je največji kamniti most na svetu – Solkanski most. Ljubljana je del mreže 20 secesijskih mest sveta. Jože Plečnik je dal naši prestolnici arhitekturni duh večnosti. Rudnik živega srebra v Idriji, ki je danes muzej, je vpisan v Unescov seznam svetovne dediščine, Škofjeloški pasijon pa v Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva in še bi lahko naštevali,” so še zapisali na uradu.

Solkanski most
Solkanski most oziroma solkanski viadukt je 219,70 m dolg železniški ločni most čez Sočo pri Solkanu. Most se pne 36 m nad srednjo gladino reke. Solkanski most je z osrednjim lokom s svetlobno odprtino 85 m največji kamniti most na svetu.

Ta je razstavo pripravil v sodelovanju s Slovenia Press Photo, ministrstvom za kulturo, slovenskim veleposlaništvom v Berlinu, slovenskim konzulatom v Dresdnu in Slovensko vojsko./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s