Pri Mladinski knjigi kar nekaj novostmi za mlade bralce

Novinarska konferenca ob predstavitvi knjižnih novosti za mlade bralce - Založba Mladinska knjiga
Pri Mladinski knjigi so med novostmi za mlade bralce izdali težko pričakovani roman Neskončen stolp želv priljubljenega avtorja Johna Greena ter dopolnjeni ponatis knjige Poba – Zgodbe iz otroštva, v katerem Roald Dahl odkriva svoja najzgodnejša leta življenja. Med novostmi je tudi nadaljevanje dela Pošastna varuška Tuutikki Tolonen.

Green je Neskončen stolp želv po besedah urednice Alenke Veler pisal pet let, v sebi pa ga je nosil dolga leta. Pisatelj namreč trpi za obsesivno kompulzivno motnjo, v tem, po presoji mnogih svojem najbolj zrelem delu, pa je iskreno popisal svoje izkušnje z njo. Sicer je protagonistka detektivsko obarvanega dela 16-letna Aza. V začetku knjige izgine milijarder, za rešitev primera pa je razpisana nagrada. Aza se s prijateljico Daisy poda v avanturo.
Novinarska konferenca MK - knjižne novosti za mlade

“V ospredju romana je zgodba Aze, ki se spopada s popolnoma enakimi težavami kot njeni vrstniki. Išče svoj prostor pod soncem in ugotavlja, kdo je, obenem pa trpi še za duševno boleznijo, ki jo zaznamuje. V delu se ponovno kaže Greenova sposobnost, da o težkih stvareh spregovori na lahkoten način,” je za STA povedala urednica. Delo je prevedel Andrej Hiti Ožinger.

Dahlovo delo Poba – Zgodbe iz otroštva je pri Mladinski knjigi v 90-ih že izšlo v prevodu Slavice Jesenovec Petrović in Boruta Petrovića Jesenovca. V njem je pisatelj, ki mu je bila šola velika nadloga, nanizal vrsto zgodb iz otroštva. V delo so vključena tudi pisma, ki jih je Dahl pisal materi, skoznje pa se poleg odnosa do šole zrcali tudi pisateljev odnos do sveta. V prvi izdaji so bila pisma objavljena v angleščini, za novo jih je poslovenila Irena Duša Draž.

Navdušenci nad delom Pošastna varuška Tuutikki Tolonen so nestrpno pričakovali njegovo nadaljevanje oziroma sklep v drugem delu Pošastno podzemlje. V prvi knjigi v neko družino pride pošastna varuška, ker mati dobi vabilo na brezplačne počitnice, oče pa je na službeni poti. Kmalu vse starše v mestu nadomestijo pošastne varuške, knjiga pa se konča z izginotjem junakinje Mie v pošastno podzemlje.
Novinarska konferenca Mladinske knjige 25.5.2015
Po besedah Alenke Veler se skozi knjigi Tuutikki Tolonen pozna, da Finci svoje otroke vzgajajo drugače od nas: “V teh knjigah so otroci v resnici glavni, sami se znajo odločiti, kako je prav, starši pa so v bistvu negotovi.” Razburljivo pustolovščino iz podzemlja je prevedla Julija Potrč.

Nov sveženj del za mlade zaokrožata prvenca. Delo Jacka Chenga Vesolje, me slišiš je urednica opredelila kot “eno večjih odkritji lanskega leta”. Enajstletni Aleks obožuje vesolje in rakete. Brez vednosti domačih se s kužkom odpravi na dolgo in tvegano pot iz domačega Kolorada v Novo Mehiko na Šov amaterskih raketnih modelarjev. S sabo ima zlati ipod, na katerem zbira posnetke, namenjene vesoljcem, da bi ti lahko spoznali, kakšna je bila Zemlja. Delo po besedah Alenke Veler pripoveduje o ljubezni do vsega, kar nas obdaja, o pogumu, povezanosti, družini in o tem, da je prav vsak od nas zaradi nečesa poseben ter da je svet lahko lep. Knjigo je prevedla Ana Ugrinović.
Novosti za mlade bralce iz Mladinske knjige

Prvenec ameriške avtorice Nicole Yoon Vse, vse pa že velja za veliko uspešnico in je mladim poznan tudi po filmu Vse, prav vse v režiji Stelle Meghie. V ospredju je zgodba 17-letnice Madeline, ki zaradi izredne občutljivosti na bakterije od rojstva praktično ni šla iz hiše. Na neki točki, pa se dekle zaljubi v novega soseda. Sprva se povežeta virtualno, nato pa želita ljubezen še v resnici izkusiti. Delo, ki ga je poslovenila Irena Duša Draž, je “napet, dobro napisan ljubezenski roman za mladino”./LN/AST

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s