Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju

Primož Trubar
Današnji dan je posvečen Primožu Trubarju. Za spominski dan utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva. V Predsedniški palači vabijo na dan odprtih vrat, v Univerzitetni knjižnici Maribor na okroglo mizo.
Pobudo za državni praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal tržaški pisatelj Boris Pahor. Posredoval jo je tedanjemu predsedniku Slovenskega centra Pen Tonetu Peršaku, ta pa dalje v DZ. Poslanska skupina SD je oblikovala predlog, ki ga je junija 2010 sprejel DZ.
Odbor za kulturo DZ je dan Primoža Trubarja letos že počastil s proslavo v parlamentu minuli petek. Na njej je predsednik DZ Milan Brglez Trubarjev dan opisal kot praznik znanja, vztrajnosti in poguma. Predsednik državnozborskega odbora za kulturo Dragan Matić pa je Trubarja označil kot političnega misleca, saj ga je zanimal narod kot celota.
Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.
Kip v poklon Primožu Trubarju v Celju
Ob tem velja dodati, da se ime in priimek velikega Slovenca nekulturno uporablja za imena bifejev, prodajaln pivnic in še česa. Samo po ljubljanski Trubarjevi cesti se morate sprehoditi in dobili boste potrditve za to navedbo. Torej je to še en dokaz kako pristojni opravljajo svoje dele. Bolje rečeno, kako neodgovorno ga!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s