Poletni razmislek…

mobilni telefon uporaba
Ko vstopim v kateri koli javni lokal, se mi zazdi, da sem prišla v prodajalno telefonov. Prisotni držijo vsak svoj telefon in zatopljeno strmijo v to malo napravico in s prsti nekaj brskajo po njej. No, da ne bo pomote, tudi sama to počenjam.
Nedavno pa sem hodila ob izložbi Založbe Mladinske knjige, to je tista prodajalna knjig, ki ji pravijo Konzorcij, in sicer knjigarna na ljubljanski Slovenski cesti 29, ki je daleč največja slovenska knjigarna. Pravijo, da premore 1.000 m² in ima izredno široko ponudbo knjig za vse okuse in želje. Slednje drži.
Rekli boste, no in kaj imajo mobilni telefoni opraviti s to knjigarno ali s tem, da ta zaseda 1.000 m²? Ne boste verjeli. Nič!
Arto Paasilinna - Ladjar z lepimi stopali
Namreč le to, da mi je med množico knjig ob pogledu na izložbo padla v oči, ne prav velika, knjiga z naslovnico z dvema stopaloma. In glej ga zlomka knjižica ni bila priročnik za pedikerje ali urejanje stopal. Šlo je za knjigo avtorja Arta Paasilinnana, Finca, ki me je že navdušil s svojimi zanimivimi knjigami. Knjigami, ki bralcu ponuja zgodbe z živopisnimi liki, posebnim humorjem, predvsem pa odbitimi zgodbami. Sama sem prebrala njegovo Zajčje leto, Tulečega mlinarja pa zanimivo delo z naslovom Župnikov zverinski služabnik.
Ta s »stopali« pa je nosila naslov Ladjar z lepimi stopali. Ker sem bila namenjena na podaljšani vikend, na morje, me je »ladjar« zamikal. Ko sem se zleknila v ležalnik na morju, sem ugotovila, da se da v dobri štirih urah prebrati 213 strani knjige. In veste zakaj, ker Finec Arto piše knjige za branje in ne preučevanje. Ladjar z lepimi stopali namreč ponuja zanimivo zgodbo o malem ladjarju Aulis Rävänderju, ki ima na tem svetu dva zaklada: vlačilec Vulcanis in ženo Liiso. Z vlačilcem si služi kruh, z ženo pa krajša noči. No in njegove sreče je konec tisti trenutek, ko mu žena oznani, da si je omislila ljubimca. Ubogi ladjar želi strokovni nasvet, a pomotoma zavrti številko salona pedikerke Irene. In ta pomota se izkaže za srečo v nesreči, saj lepa pedikerka ugotovi, kako lepa stopala ima ladjar Aulis. In? Ves potek je zapisan v Ladjarju z lepimi stopali…
Velja dodati še to, da sem ob omenjen ladjarju vzela s seboj še dve knjigi, in sicer knjigo Amosa Oza z naslovom Juda in knjigo Pasja pomlad avtorja Patrika Modiana, francoskega nobelovca, ki jo je tankočutno prevedel naš Prešernov nagrajenec Aleš Berger, slovenski pisatelj, prevajalec ter literarni in gledališki kritik.
Amos Oz - Juda
No, Juda je roman za poglobljeno branje, in sicer za vse tiste, ki so v svojem srcu vsaj enkrat občutili, da je treba biti izdajalec, če želimo vplivati na popravek sveta. Zato velja to knjigo prebrati, in to poglobljeno, ker je med nami veliko izdajalcev, a njihova izdaja ni namenjena spremembi sveta ampak je njeno dejanje to, kar ta beseda predstavlja. Res je, da je Juda bil eden, a je res, da je danes izdajalcev veliko. Ob tem velja dodati, da je to knjiga sedanjega časa! Pa še to! Amos Oz je eden najpomembnejših izraelskih pisateljev, esejistov in političnih premišljevalcev izraelske zgodovine in sedanjosti.
Patrick Modiano - Pasja pomlad
Zanimiv in potreben poglobljenega razmisleka je tudi roman Pasja pomlad, ki je eden od najkrajših romanov Patrika Modiana. Avtor knjigo posveča človekovemu spominjanju, gnanosti in trudu, da bi se ohranili in sestavili delčki preteklosti. Res posebno zanimiv roman, ki nas opomni, kaj ostane za nami, če tudi so kovčki polni starih fotografij, v praznem ateljeju.
No, ta dva romana, ki skupaj premoreta nekoliko čez štiristo strani, sem prebirala več dni zaradi poglobljenega branja. A bilo je vredno! Priporočam!
Knjige Mladinske knjige - Ladjar z lepimi stopali, Juda in Pasja pomlad
Priznam, da sem med prekinitvijo branja Jude in Pasje pomladi tudi sama nekajkrat »podrsala« po napravici iz uvoda. A vi se boste odločili, če je za vas dovolj, da s svojimi prsti brskate po komunikacijski napravici, ki možganom ne omogoča aktivnejše vloge ali pa se boste tudi sami lotili ene od omenjenih knjig. Ali pa kakšne druge po vašem izboru. Predlagam ta poletni razmislek!/pripravila: Alenka T. Seme

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s