To zagotovo niste vedeli…

To je vredno vedeti! In sicer, da je bilo do 31. maja 2018 v Sloveniji registriranih 27.612 nevladnih organizacij, od tega 24.063 društev, 3.292 (zasebnih) zavodov in 257 ustanov. To je 6 več kot 30. aprila

V zadnjih letih se število NVO povečuje za okrog 620 na leto. 17. septembra 2012 je bilo na primer registriranih 22.490 društev, 2.324 zavodov in 251 ustanov. Vseregistrirane NVO niso nujno tudi aktivne. V skladu z uveljavljeno prakso med aktivne štejemo tiste, ki AJPES oddajajo svoja letna poročila in jih cca. 4 % manj kot registriranih. Podatki o aktivnih NVO so dostopni samo za predhodna leta, na voljo pa predvidoma vsakega julija, ko AJPES obdela zbirne podatke o oddanih letnih poročilih. Aktivnih društev, zavodov in ustanov je bilo leta 2016 nekaj manj kot 26.500.

Podatkih o društvih zajemajo tudi podatke o podružnicah društev in o mladinskih svetih, podatki o zavodih pa tudi podatke o verskih skupnostih, ki imajo status humanitarne organizacije. Iz podatkov so izvzeta društva, zavodi in ustanove, ki jih je ustanovila Republika Slovenija, občine ali druga oseba javnega prava.

In koliko nas to stane? To niti sam Bog ne ve! Še malo pa bo vsak imel svojo takšno ali drugačno nevladno ali podobno oranizacijo.

In kakšnji so učinki? To prav tako treba vprašati one zgoraj. Pa recite, da pri nas ni demokracije. Imamo več kot sto političnih strank, prej navedene organizacije in dva milijona državljanov, ki koristijo “učinkovitost” istih. Logično saj jih plačujejo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: