Hrvaška spet »premagala« Slovenijo!

Juncker Plenković_2

Evropska komisija je o arbitražni razsodbi, ki jo Hrvaška ne priznava spet dokazal, da se je postavila na stran Hrvaške. Kot poročajo vsi vodilni mediji, tako slovenski, kot hrvaški naj bi iz Bruslja sporočili, da pričakuje od Slovenije in Hrvaške, da najdeta sami rešitev, a naj bi bila komisija še vedno pripravljena posredovati, seveda, če si to članici EU želita.
Pri postopku v okviru 259. člena pogodbe EU gre za iskanje “prijateljske rešitve” in “komisija bo še naprej delovala kot poštena posrednica pri iskanju takšne rešitve”, je povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas. Glede nadaljnjih korakov pa je dejal, da sta Slovenija in Hrvaška tisti, ki naj se pogovarjata in komentirata. “Rešitev morata poiskati članici, komisija je pripravljena le pomagati,” je poudaril Schinas. Govorec je ob tem izpostavil, kot poroča STA, da komisija v skladu z 259. členom ni dolžna pripraviti “poročila” in da so v preteklih osmih podobnih primerih “poročilo” izdali le štirikrat. Na vprašanje, ali lahko potrdi neuradne informacije, da pravna služba komisije pritrjuje slovenskim stališčem, da obstajajo kršitve evropskega prava zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe, je govorec dejal, da notranjih dokumentov služb komisije ne komentira. Je pa ob tem dejal, da je kolegij julija lani o tem razpravljal na podlagi ustne predstavitve pravne službe, ki je postavila parametre za člen 259, v okviru katerega smo še vedno v smislu, da je arbitražni postopek še vedno edini okvir, ki je lahko koristen. A za to, da poiščeta “prijateljsko rešitev”, sta odgovorni članici, je ponovil.
Plenković_Cerar_2
A je zdaj dovolj jasno na katero stran se je postavila Evropska komisija. Prav! A bilo bi tudi prav, da Slovenija, sodeč na tako odločitev, brez odlašanja takoj vloži tožbo pri Sodišču Evropske unije, saj je z današnjim dnem vse jasno, pa tudi vsi roki povezani z t. i. soodločanjem Evropske komisije so potekli.
Še več! Slovenija mora, nemudoma, TAKOJ Hrvaški odpovedati dogovor po katerem na slovenskih mejnih prehodih ob slovenskih policiji deluje tudi hrvaška policija. O tem vprašanju Slovenija nima nikakršnih obveznosti spraševati Evropsko komisijo za mnenje. Nasprotno, to je sedanja Cerarjeva vlada, ki opravlja tekoče posle dolžna storiti!
mejni prehod Obrežje_oznaka

Neglede na volitve je treba takoj realizirati tožbo in umik dogovora o sodelovanju hrvaške policija na naših mejah. Stranko, ki takšnega pristopa ne bi podprla pa razglasiti za izdajalsko.

Odločitev Evropske komisije kaže, da je Hrvaška spet »premagala« Slovenijo, kar je logično, če vemo, da je zunanjo politiko vodil nespodobnež Karel Erjavec./pripravil: Janez Temlin
939E4C73-6549-46B5-8768-13E52E34A5F8

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s