Proslava dneva državnosti v provinci EU

plebiscit
25. junija 1991 je slovenska skupščina razglasila neodvisnost Slovenije. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani.
V ponedeljek, 25. junija 2018, pa bomo prav tako proslavljali, a tokrat ne več, kot država, ampak “samostojnost” province EU. Zakaj tak pesimizem? Stanje v odnosa EU do Slovenije, ki nima praktično enakovrednega položaja v EU.
A zato niso krivi državljani ampak naši politiki, ki so nas v to stanje pripeljali.
Dejstvo je, v EU smo uradno vstopili 1. maja 2004, a, da vstop Slovenije v Evropsko unijo nekatere Slovence razočaral, saj članstvo ni izpolnilo njihovih pričakovanj.
zastave EU
Tako seveda ne mislijo politiki, med njimi tudi predsednik republik Borut Pahor (večni politik), ki nas je s svojimi dejanji pomagal narediti za provinco EU (razlogi za te trditve: slabo vodenje vlade, ki jo je vodil, podpis arbitražnega sporazuma s Hrvaško, da ne govorimo klenovskemu vodenju prvega svojega predsedniškega mandata, namesto da bi se po svetu trudil za boljše povezovanje in prepoznavanje, kje in kdo je Slovenija).
Borut Pahor
On, mislimo na Boruta Pahorja, bo celo slavnostni govornik, ki mu bo na srečo sledil umetniški program z naslovom Ime mi je pomlad, ki bo na odru združil okoli 150 nastopajočih. Seveda bomo vse to plačali vsi davkoplačevalci, videli v živo pa le posebni povabljenci (3600 vabil so razposlali) in za ograjo stoječi državljani, ki pridejo v Ljubljani. Drugi državljani pa si bodo prireditev lahko ogledali po televiziji, in sicer, prireditev, ki ji kot vse kaže glede na zasnovo še ni kaj očitati, videli program ustvarjalcev, ki jih je, kot zagotavljajo pri pripravi istega vodila misel na pomlad kot prispodobo premika k življenju, rojstev, pa tudi ženske moči. Lepo!
zastava Slovenije_naslovnica
A tudi zgoraj zapisano je žal del naše stvarnosti! To pa pomeni, da je lepo prestavljati neodvisnost in samostojnost, če to tudi si. A Slovenija je po 14 letih članstva v EU le navadna provinca. Res pa je, da to postaneš, če se obnašaš, kot Sloveniji, bolje rečeno, kot njeni politiki. Pa lep dan državnosti želimo!/pripravil: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s