Slovenija praznuje dan državnosti in 27. obletnico osamosvojitve

Zastava Slovenije
Slovenija danes, 25. junija, praznuje dan državnosti in 27. obletnico osamosvojitve. Vrhunec prazničnih prireditev je bil že sinoči, ko na ljubljanskem Kongresnem trgu potekala osrednja državna proslava pred 3600 povabljenci in tistimi državljani, ki so se sami nanjo povabili. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je v svojem nastopu izpostavil uspehe, a pozabil našteti tudi številne neuspehe, ki smo jih v zadnjih 27 letih, tudi pod njegovim vodenje storili.
DSC_0436
Urad predsednika republike bo danes odprl vrata obiskovalcem. Pahor danes ob 11.30 na posebni slovesnosti pred predsedniško palačo slovenski moški košarkarski reprezentanci, ki je lani v Istanbulu osvojila naslov evropskih prvakov, vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge. Pred vhodom v palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.
Slovenija s podlago zastave
Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan kasneje se je začela osamosvojitvena vojna.
Z različnimi prireditvami bodo današnji dan državnosti počastili tudi v številnih občinah. No, kot zanimivost dodajmo, da se je tudi ameriški iskalnik Google s posebno vstopno stranjo pridružil praznovanju dneva slovenske državnosti./pripravi: Janez Temlin
Google s slovensko zastavo ob dnevu državnosti Slovenije 25. 06.2018

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s