Za razmislek pristojnim in vsem nam – Življenje na Taboru v neposredni bližini središča »najlepšega« mesta na svetu je tudi takšno

Domski park upokonjenske doma ceter Tabor ob parku Tabor

Trg Tabor, ki spada še v Center Ljubljane, dobrih pet minut peš hoje od mestne hiše, je svoje poimenovanje dobil v spomin na politične tabore v drugi polovici 19. stoletja. Osrednji del zavzema letno telovadno igrišče z Vurnikovim Sokolskim domom, pred cerkvijo Srca Jezusovega je manjši park. Okoli so nanizani: Slovenski etnografski muzej, stanovanjske vile, štirinadstropni stanovanjski blok s tremi vhodi in tri stolpnice. V eni je hotel Park, v drugi Dom upokojencev Center. Poleg cerkve še dijaški dom sv. Vincencija. Na majhnem prostoru zelo pisana družba stalnih prebivalcev in podnajemnikov, dijakov, starostnikov in občasnih obiskovalcev-turistov.
Park Tabor smeti_2
Poleg teh še lepo število, kakih 20 do 30 narkomanov, ki v dopoldnevih zasedejo vse klopce v parku. Debatirajo, pijejo, kadijo, snifajo, si vbrizgavajo, brez sramu in vsem na očeh lulajo in kakajo v bližnje grmovje. Medtem ko lastniki psov pridno pobiramo za svojimi kužki, ostaja po njihovem odhodu milo rečeno precejšnje razdejanje.
Park Tabor smeti_3
Popoldneve pa na klopcah posedajo tisti, ki so jim pravzaprav namenjene: upokojenci, turisti, mamice z vozički. Najbrž sem precej snobovska, a sama ne sedem na te klopi. Ker bi sedela sredi pepelnika: na tleh okoli in pod klopmi so nastlani čiki najrazličnejših cigaret, pa cigaretne škatlice, pa plastenke, embalaža od piva in druga odvržena embalaža. Poleg te packarije, je park poln suhega listja in odpadlih vej, z borno travo, na robu izumrtja. In ob parku še Rotov vodnjak Rojstvo, z umazano, večinoma temno rjavo vodo. Edina dobra stran tega parka je ob vročih dnevih senca drevesnih krošenj
podzemni smetnjak s smetmi na vrhu
Nekaj let nazaj je mestna oblast sicer urejala ulico Tabor 4 do 10, a park je ostal zanemarjen. So pa, ne da bi nas vprašali, pod kuhinjska okna Tabora 6 namestili podzemne zabojnike za smeti in zdaj nas občasni ogabni smrad opozarja, ne le, da moramo zapirati ob vsakokratnem praznjenju bio odpadkov kuhinjska okna, ampak da smo, kot vse živo, podvrženi minljivosti. Smrad si in v smrad se povrneš po zgledu reka prah si in v prah se povrneš.
Napačno parkiranje Tabor
Ulico od Tabora 4 do Tabora 10 je doletela tudi nova cestno-prometna ureditev, en del s parkiranjem za potopnimi stebrički. Ta del ulice si je kot svoje parkirišče sprva prisvojil hotel Park, z blagoslovom Zorana Jankovića oziroma MOLa, a smo si kasneje ostali stanovalci s protestom le izbojevali parkirišča tudi zase, saj bi sicer ostali popolnoma brez njih. Nismo pa mogli preprečiti avtobusnega prometa do hotela Park in zdaj je večkrat na dan ulica zatrpana s tudi po dvema ali tremi avtobusi naenkrat, ostali promet pa stoji in ne more ne naprej ne nazaj, dokler se avtobusi milostno ne odpeljejo.
Dospot do goma upokojencev
Seveda so večkrat v ta prometni zamašek ujeta tudi vozila prve pomoči, večinoma namenjena v Dom upokojencev. Ampak, upokojenci vendar lahko počakajo na pomoč, hitre pa najbrž ne potrebujejo več, menijo na MOLu. Saj so oni tisti, ki dovoljujejo avtobusom dnevno zatrpanje ulice.
TVD Tabor
Hotel Park ima za svoje goste 15 parkirnih mest, ko jim jih zmanjka, mirno svojim gostom dovoljujejo še parkiranje na mestih, ki so vidno označena z opozorilno tablo in namenjena stanovalcem Tabora 6, 7, 8. In tudi plačana. Briga jih vsakršen pismen dogovor med MOLom, njimi in stanovalci Tabor 6, 7, 8. Bravo, župan Janković, dobro ste uredili to ulico in park!
In zdaj nastopi še ena nadloga. V Delu, 23. junija 2018, ste objavili članek z naslovom Nekdanji sokolski dom zadnja leta spet živi!(Nina Krajčinović) Ja, živi, ampak na čigav račun? Poleg hotela Park tudi vi, spoštovani gospod Cetinski, predsednik društva Tabor, živite na naš račun, za polnjenje vaših žepov! Ne le, da s svojo garažno prodajo uničujete že tako bedno zelenico parka na Taboru, ko za njo ostaja packarija in svinjarija. Vi, ki imate od te garažne prodaje korist, te svinjarije ne pospravite. Po več dni se bohoti in je na ogled vsem, domačim in tujcem, ki obiščejo »najlepše mesto na svetu«. Fotografije so priložene temu zapisu in so dovolj zgovorne.
Znano je, da je v Indiji po mestih velika svinjarija. Indijci vse odvržejo na tla, kar jim več ne koristi. Ampak njihovi parki so prave oaze miru in tišine sredi mestnega hrupa: brezhibno urejene gredice rož, grmov, dreves, urejene in čiste potke, brez smeti, papirčkov, niti čika ne najdeš. Je pa polno čistih klopi in živahnih ptic, opic in drugih živali. V Indiji nikomur ne pade na pamet, da bi v parku organiziral hrupne rok koncerte. Oni vedo, kaj beseda park pomeni in čemu je tak prostor namenjen! Vas, balkance s telovadnega društva Tabor, zanemarjene zelenice, umazane in razbite mize in klopi ne ganejo. Pa kaj, če park Tabor, ki je že itak zanemarjen, še dodatno posvinjamo z garažno prodajo in hrupno glasbo, ki jo vrtimo ves dan v času prodajanja! Pomembno je, da za svojo dejavnost pobiramo najemnine, si polnimo žepe! Za čiščenje bo pa že komunala poskrbela enkrat naslednje dni!
Zoran Janković, ljubljanski župan
Res, vaš prispevek k najlepšemu mestu na svetu je neprecenljiv in župan Janković je na vas zagotovo ponosen. In zdaj uvajate v ta mali prostor s tako različnimi prebivalci, še hrupne prireditve z glasnimi (preglasnimi) rokerji. Protihrupna okna ne zadržijo tega hrupa, in ne razumem, s kakšno pravico lahko kdorkoli posega v moj način življenja in mi, v mojem lastnem stanovanju, vsiljuje svoj glasbeni okus! Nekaj upokojencev sem vprašala, če jih ta ropot moti, pa so odgovorili, ja, seveda, a kaj pa naj. Nas nihče nič ne vpraša. Ena gospa pa je rekla, zaprem okno, izklopim slušni aparat, a v sobi je vroče in zatohlo, pa bobnanje bobnov vseeno slišim, čeprav brez aparata! Toliko o sočutju do starostnikov, dragi Sokolovci!
Tabor oviranje reševalne vozila
Tu živim vse življenje, do petnajstega leta sem aktivno telovadila na Taboru, vodila vrste, se učila sabljanja pri Rudolfu Cvetku, nastopala na vse mogočih športnih prireditvah. Sokolski dom, oziroma TVD Partizan Tabor, kot se je imenoval, se je takrat posvečal športu, športu in še enkrat športu! Ob nedeljah pa dijaškim plesnim popoldnevom! Nikoli pa s hrupom ni motil okolice, ker hrupa pač ni bilo, ni bilo garažnih razprodaj, ne bifeja v Vurnikovi stavbi, park v okolici pa je bil čist in urejen! Toliko o preteklosti, ki ni bila lepša zato, ker sem bila mlada, ampak ker so imeli takratni vodilni v TVD Partizan Tabor red v glavah in dušah, ne pa dobičkonosnega egopohlepa na račun drugih!
Nič ne bi imela proti, če bi Aljoša Cetinski s svojo kompanijo organiziral garažno prodajo v sami stavbi Sokolskega doma, kjer nas tudi hrupna glasba ne bo dosegla. Park pa naj pusti namenu, za katerega so parki namenjeni: v uporabo vsem, ki pridejo v park zaradi miru, rož, ptičjega petja, dreves in sence. Če pa smejo biti v parkih celodnevne hrupne prireditve, ki za sabo puščajo svinjarijo, potem je nekaj narobe v glavah ljudi, ki dovoljujejo take prireditve po parkih. Tudi ne bi imela, ne jaz ne marsikdo drug, nič proti koncertom, npr. simfonične ali komorne klasične glasbe, pa zborom in manjšim pevskim zasedbam, brez ozvočenja seveda, za uro ali dve. A te vrste glasba najbrž presega intelektualni nivo skupine, ki organizira več urne rok koncerte pod našimi stanovanji!
Navedbe novinarke Nine Krajčinović niso točne: včeraj na Taboru ni bilo veliko razigranih otrok. Imam pogled na telovadišče z okna in res je bilo nekaj neodgovornih mamic z dojenčki, ki so jih v vozičkih pripeljale v ta hrup, pa nekaj otrok, ki so se žogali in metali na koš, a to bi počeli tudi brez rokerjev. In pozno v noč se tudi ni trlo obiskovalcev. Pravzaprav je bil obisk zelo skromen.
Tako, fantje, zdaj se pa odločite, ali boste športno društvo ali pa prireditelji česarkoli, da se bodo le stekali denarci v vašo blagajno, ne glede na kvaliteto so-bivanja vaših sosedov.
Park Tabor smeti_1
Ker je balkanska mentaliteta že dolgo zasidrana v naš način življenja, seveda ni upati, da se je bomo sploh še kdaj znebili./ pripravila: Vesna Arhar Štih/Ljubljana, 23. 6. 2018

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s