Ljubljana v znamenju 4. Mednarodne regate deblakov na Ljubljanici

deblak izdelava
Ljubljanska Špica bo danes, 1. julija, v znamenju celodnevnega kulturno-rekreativnega dogodka – 4. Mednarodne regate deblakov na Ljubljanici.
Ob 9.00 bo slovesna splavitev dveh prazgodovinskih deblakov ob 10. uri začetek državne regate, ob 14. uri pa začetek mednarodne regate.
V okviru regate oz. projekta Navis 2018 bodo že dopoldne splavili dva prazgodovinska deblaka. Dan bo minil v druženju, športu, eksperimentalni arheologiji, vrhunec dogodka pa bo regata.
izdelava deblaka_arhiv
Gledalci na kopnem bodo lahko uživali v ogledu dogajanja na vodi, v bogatem kulturnem spremljevalnem programu, zvečer se obeta tudi koncert.
Zabavno bo že dopoldne, ko bodo svečano splavili dva prazgodovinska deblaka. V Ljubljanico ju bodo splavili predstavniki Skupine Stik, Zavoda za podvodno arheologijo, Škrateljca in Krajinskega parka Ljubljansko barje. Čolna so sicer izdelovali ves junij na Špici. Tam so si mimoidoči lahko ogledali, kako se masiven kos debla s pomočjo replik prazgodovinskega orodja (bakrene sekire in kamnitega orodja), spremeni v izdolben čoln.
rimski deblak v Verdu
Z izdelovanjem rekonstrukcij zgodovinskih plovil želijo partnerji projekta Navis oživeti gradnjo in uporabo starih plovil ter na didaktičen način predstaviti kulturno dediščino.
Sočasno bo na kopnem, preko mosta čez Grubarjev prekop, potekal festival kulturne dediščine, na katerem bodo predstavili prazgodovinska kolišča držav okoli Alp. Obiskovalcem se bodo predstavili upravljavci in kuratorji tovrstne dediščine iz Slovenije in širšega območja Alp (Francije, Avstrije, Nemčije, Švice in Italije), ki ohranjajo dediščino starih plovil.
vožnja z deblakom_arhiv
Festival bodo spremljali manjši dogodki in delavnice, celotno dogajanje se bo zaključilo z večerno podelitvijo nagrad in druženjem ob glasbi. Obiskovalcem pa bo na voljo tudi kulinarična ponudba.
Mednarodno regato deblakov so podprli Slovenski državni gozdovi, Turizem Ljubljana, organizator pa je Krajinski park Ljubljansko barje s kanu klubom Ljubljana in partnerji./LV/STA

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s