Šarec bi nam vladal s kar 19 ministri

Borut Pahor
Tudi danes bo predsednik države Borut Pahor nadaljeval pogovore z vodji poslanskih skupin, o kandidatih, ki naj bi jima zaupal sestavo vlade. To pa sta, kot je znano prvak SDS Janez Janša, kot relativni zmagovalec in Marjan Šarec (LMŠ), ki kot drugo uvrščeni s svojimi 13 poslanci po vsej sili želi sestaviti vlado, a zanjo potrebuje kar šest strank.
Marjan Šarec (LMŠ) si prizadeva sestaviti vlado, in sicer s pomočjo SD (10 poslancev), SMC (9 – Milan Brglez – a ta šarca podpira, in to goreče), NSi ( Tonin), SAB (Alenka Bratovšek, ki rabi položaj, saj se ni uvrstila v DZ) ter DeSUS (Karel Erjavec, ki je z zbranimi 392 glasovi tudi ostal pred vrati DZ in potrebuje »službo«).
Marjan Šarec
Kot so povedali predstavniki strank po ponedeljkovih posvetih, Janšo podpirajo samo v njegovi SDS, Šarec pa ima načelno podporo SMC in SD. V Levici kot kandidata za mandatarja pa ne podpirajo ne Janše ne Šarca.
Predstavnik Šarčeve stranke Brane Golubović je včeraj Pahorju predlagal, da naj z odločitvijo o kandidatu za mandatarja počaka do petka, ko se bo glede usklajevanj strank LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS pod okriljem Šarca vedelo več.
Karel Erjavec in Dejan Židan
Danes bodo s pogajanji, ki na vsebinski ravni potekajo že od minulega tedna, namreč nadaljevali predsedniki šesterice strank.
Pa še to, kot poročajo nekateri mediji, bi Šarec, da bi zadovoljil apetite po ministrskih stolčkih svojih partnerjev, ki naj bi ga bili pripravljeni ustoličili, za nadomestilo bil pripravljen razširil število ministrstev iz sedanjih šestnajst na devetnajst.
Janez Janša, prvak SDS
Sodeč po »premetavanj« levih strank (razen prave Levice, ki ostaja vsaj doslej trdna pri svojem stališču in predvsem programskih zahtevah), da tako Šarcu, kaj šele Jaši, ki se mu vsi odrekajo, Pahorju ne kaže najbolje, komu naj zaupa mandat, da bi res sestavil vlado iz strank, ki si za svoje kadre želijo položaje.
Marjan Šarec, kamniški župan in predsednik stranke LMŠ
No, Pahor ima čas do 23. julija, da se odloči, če prav je res, da nima praktično posebne izbire. Da nasprotniki Janše istega izločajo, kot morebitnega sestavljavca vlade je jasno, a tudi Šarcu ne bo lahko vladati s posebneži iz SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS.
Nič hudega! Oni se ne vznemirjajo preveč, koliko časa bo trajalo to »premetavanje«, saj to delajo za vaš denar./pripravil Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s