V Ljubljani se začenja 21. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2018

Ana Desetnica predstava_arhiv

Danes se v Ljubljani začenja 21. mednarodni festival Ana Desetnica, ki bo po svoji znani raznovrstnosti ponudil številne predstave, po različnih delih Ljubljane.
Glavna tema letošnje izdaje je, ko so ga poimenovali organizatorji z zanimivimi ustvarjalci, in sicer Mesto, moja dnevna soba.
Kot je razvidno iz programa, istega sestavljajo predstave mednarodnih skupin iz vse Evrope, v ospredju letošnjega programa Ane Desetnice pa bodo slovenske predstave. Za nagrado se poteguje deset predstav, o najboljši bo odločila mednarodna žirija.
Ta prava festivalsko dogajanje se bo začelo danes, ob 18. uri (lokacija pred ljubljansko pošto s predstavo Čreda. Predstava, ki bo navdušila vsakogar. Ta je bila zasnovana z namenom, da zasede velike površine in da jo lahko vidi kar največ gledalcev. V njej tradicionalni francoski pastir čuva čredo živali, ki se pase sredi vaše zabave. In delo z njimi nikakor ni lahko! Ta nenavadna bitja brez možganov, ki še pri vsakdanjih opravilih kot so prehranjevanje, spanje in parjenje, povzročajo nered, vas bodo presenetila s svojimi neobičajnimi živalskimi navadami in vas (po)gnala na pašo med realnostjo in fikcijo. (no na ne bo pomote, te predstave nismo izbrali zaradi domačih dogajanj na političnem prizorišču, kot uvodne, ampak ker je zanimiva in ustvarjalno dovršena.
Ana Desetnica predstava
Dodajmo še, da celoten program z urami in prizorišči na voljo na strani organizatorja festivala (TU)…. http://www.anamonro.si/steber/ana-desetnica/
Ob tem velja omeniti še, da bodo organizatorji Gledališča Ane Monro tokrat poskrbeli za posebno festivalsko kuliso, ki bo po novem krasila Argentinski park in lokacije do Gosposvetske ceste (no to je park nasproti znamenite poslovne zgradbe slovenskih sindikatov, ki pa nimajo nič skupnega s festivalom. Ali pa!? Saj veste…), in sicer so ga postavili zaradi del v središču mesta, kjer se pridni gradbeniki in manj organizirani nosilci gredo prav tako včasih neke vrste gledaliških predstavi.
Mednarodni festival na prostem Ana Desetnica 29018_Vir AD
Tako bodo dogodki, ki so napovedani na prizorišču Pošta, potekali pred cerkvijo na Gosposvetski, prizorišče Nebotičnik bo po novem pred hotelom Lev, prizorišče Konzorcij pa bo locirano v Argentinski park. Predstave, ki so napovedane pred Cankarjevim domom in na Trgu revolucije ter na drugih prizoriščih po Ljubljani ostajajo na predvidenih lokacijah, prav tako naj bi držali napovedani urniki.
Zaradi premikov vsled menjav festivalskih lokacij bo veliko odprtje festivala na sporedu jutri v četrtek, 5. 7., z ognjeno predstavo Zadnja simfonija v izvedbi nizozemsko-francoske skupine Cie. Doedl pred Dijaškim domom Tabor. Sicer bo karavana Ane Desetnice v letošnji izdaji obiskala skupno 11 slovenskih mest.
No in še celoten progam 21. mednarodnega festivala Ane Desetnice…/LN

Leave a Reply