Spoznajte največjega moža britanske zgodovine

Knjiga Churchill naslovnica

Če ste se naveličali prebiranja člankov o ljudeh današnjega časa, ki se ne morejo pohvaliti z večplastnostjo, vam ponujamo, da se seznanite z življenjem in delom moža, ki ga mnogi označujejo za največjega moža britanske zgodovine.
Zanimivo, da to ni glasbenik, ne kulturnik in ne zvezdnik, ampak je “le” politik. Da, prav ste prebrali! Gre za politika sira Winstona Leonarda Spencerja Churchilla. Moža, ki je bil novinar, častnik, državnik in pisatelj in celo dobitnik Nobelove nagrade. Moža, ki se je rodil 30. novembra leta 1874 v angleški grofiji Oxfordshir in umrl 24. januarja leta 1965 v Londonu.
O tem nenavadnem in posebnem možu je njegovo življenjsko pot spisal avtor Ashley Janckson. In spisal jo je tako, da je prestavitev kompleksnosti velikega moža obvladljiva tudi za nepotrpežljivo »milenijsko« generacijo, zasuto s spletnimi informacijami, ki jo zanimajo kratke posplošitve in povzetki. Knjiga je namreč napisana nekonvencionalno, polna je anekdot in spominov, ki odražajo Churchillov značaj, ki je bi res nekaj posebnega.
Še več! Avtorju je uspelo prepričljivo predstaviti izjemno kompleksno osebnost, politika, ki ga mnogi, tudi njegovi nasprotniki, označujejo za največjega moža britanske zgodovine. A hkrati pa ga označujejo za groznega človeka z neštetimi osebnostnimi slabostmi. In kot politika, obdanega s pokvarjenci, koleričnega nastopača in neotesanca, ob tem pa celo slabega očeta, no pa tudi moža.
V knjigi, ki je res berljiva, čeprav je osnova politik, sledimo Churchillovemu življenju od mladosti do smrti, ob tem pa postavimo njegovo burno kariero od časov, ko je bil vojak, do vstopa v politiko in vodenja protihitlerjevske politike v Zahodni Evropi. Spoznamo ga tudi kot novinarja, zgodovinarja, slikarja, družinskega človeka, predvsem pa kot protislovnega politika…., ki je s svojimi dejanji odločno vplival na podobo Evrope in sveta po drugi svetovni vojni.
Po mnenju kritikov je to »najboljši srednje dolgi Churchillov« življenjepis doslej. No, poznavajoč kar nekaj njegovih predstavitev, velja prikimati tej oceni.
Knjiga Churchill - založnik Cankarjeva založba
Da, sir Winston Leonard Spencer Churchill je bil »faca«! A tudi posebnež in mož z velikim vedenjem, kam usmerjati stvari, da bo Britanija ostala odločevalec v svetovni zgodovini, a tudi svetovni prihodnosti.
To knjigo, avtorja Ashleyja Jancksona, ki je tudi sam nekaj posebnega (Ashley Jackson je specialist za zgodovino britanskega imperija), bi morala prebrati večina svetovnih politikov. A je pravo čtivo tudi za navadne državljane, da se lažje zavejo svoje »pomembnosti«, ko se jih “lotijo” politiki prvega kova.
Knjiga Churchill vas že čaka v dobro založenih knjižnicah, na svoje police pa jo je za tiste, ki jo želijo imeti, na svojo knjižno polico Cankarjeva založba »položila« za 37,99 evrov./pripravila: Alenka T. Seme

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s