O hrvaškem balkanskem obnašanju po vzoru predsednice

hrvaški nogometaši po zmagi nad Rusijo po streljanju enajstmetrovk 4:3 za Hrvate
Da so hrvaški nogometaši po streljanju enajstmetrovk (4:3 (1:1, 1:1, 2:2) – po 11 m) premagali rusko reprezentanco je dejstvo. Da so bili morda po 121 minutah igranja nekoliko boljši, a dosegli le izid 2:2, je tudi dejstvo.
Davor Šuker, Kolinda Grabar-Kitarović, Gianni Infantino in Dmitrij Medvedev
A je dejstvo tudi to, da se je hrvaška predsednica države Kolinda Grabar Kitarović, ki je bila povabljena v posebno VIP ložo, v prisotnosti ruskega predsednika vlade Dimitrija Medvedjeva, obnašala kot nevzgojena najstnica. Ob vsakem golu hrvaških nogometašev je poskakovala, kot neprisebna navijačica in tako milo rečeno dokazala, da je raven njene kulture na zelo nizki ravni. Številni svetovni mediji so se norčevali iz te njene nekulturne drže, sama pa pravi, da je šlo le za izraz podporo nogometašem njene države.
Turkey v Croatia - EURO 2016 - Group D
Drugi primer balkanskega obnašanja je pokazal tudi hrvaški reprezentant Domagoj Vida, ki je po zmagi Hrvatov skupaj s članom strokovnega štaba Ognjenom Vukojevićem posnel video, v katerem sta nekdanja člana kijevskega Dinama zmago posvetila Ukrajincem, in sicer je Vida vpil »slava Ukrajini«. Gre za slogan, ki se je pojavljal v času ukrajinske revolucije, kar je seveda močno razjezilo Ruse. Pozneje se je Vida ruskim medijem opravičil z izgovorom, da je šlo le za šalo: “Rad imam tudi Ruse, najino sporočilo ni bilo resno, ni imelo nobeno povezavo s politiko”, je svoje balkansko obnašanje opravičeval hrvaški nogometaš.
Tretji primer hrvaškega balkanskega obnašanja so doživeli tudi na Dunaju, ki s svetovnim nogometnim prvenstvom ni imel veliko skupnega. Tam so se zbrali navijači hrvaške nogometne reprezentance, ki jim Avstrija zagotavlja kruh za njihovo delo. Na Dunaju, kjer živi in si služi kruh ogromno Hrvatov, so v lokalih, ki jih imajo v lasti ljudje Hrvaške, tekmo spremljali organizirano, a je avstrijska policija zabeležila več kršitev zakona o pirotehničnih sredstvih, v dveh primerih je prišlo do težjih poškodb, eno dekle bo najbrž ostala na eno oko slepa, druga pa na eno uho gluha.

Avstrijska policija se je pritoževala tudi nad tem, da so nekateri nekulturni navijači blokirali promet, po posredovanju pa so policiste začeli obmetavati s pirotehniko, steklenicami in drugimi predmeti. Štirje policisti so med tem posredovanjem bili poškodovani, od tega je moral eden od njih pomoč poiskati v bolnišnici.
Policisti so aretirali tri nevzgojene hrvaške navijače, skupno pa so napisali 11 kazenskih prijav zaradi kršenja zakona o pirotehničnih sredstvih, 54 prijav zaradi kršenja prometnega zakona, štiri prijave zaradi zadanih poškodb organom reda, tri prijave zaradi oviranja policijskega dela in dve prijavi proti neznancem, ki so povzročili težke telesne poškodbe.
No, če zaključimo hrvaško balkansko obnašanje, dodajmo še podatek, ki se je zgodil med prenosom nogometne tekme med Hrvaško in Dansko minulo nedeljo na terasi gostinskega objekta na hrvaškem otoku Vir, ko je 42-letni Hrvat fizično napadel in težje poškodoval 39-letnega Slovenca. Po poročanju spletnega portala vecernji.hr je napadalec policiji povedal, da je Slovenca pred incidentom opozarjal, naj se ne sprehaja pred televizijo. Ker ga ta očitno ni upošteval, ga je tako močno udaril, da mu je zlomil rebra.
Kako se Hrvati obnašajo doma, razen zadnjega primera, je njihova stvar in dokaz njihove kulture. A, obnašanja, ki so jih storili izven svoje »lepe naše«, dokazuje raven njihove nekulture, ki s športom nima nikakršne povezave.
Je pa res! Če imaš tako nevzgojeno predsednico države, je logično, da imajo državljani pač vzor, ki delno opravičuje njihovo balkansko obnašanje./JT/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s