Tam, kjer so nekoč s česnom gradili zvonike…

7688F207-EE71-45E3-9FFE-5B98F6E4F693

V slovenski Istri stoji vasica, imenovana Nova vas nad Dragonjo. In v tej vasici vsako drugo soboto in nedeljo v mesecu juliju pripravijo, to je letos, včeraj in še danes 15. julija, t. i. Praznik česna in to, ne kar kakršnega koli česna, ampak poseben rdeči istrski česen z dvestoletno preteklostjo.
Ve se, da je česen začimbna rastlina v družini lukovk na območju tega dela Istre pa res poseben, gre namreč za izvirni istrski rdeči česen. Ta je, kot so nam povedali domačini ob svoji posebnosti pomagal do preživetja prenekateri tukajšnji družini, saj so se tukajšnji prebivalci z njegovo predelavo ukvarjali načrtno in iz ekonomskih razlogov.

Nekoč so ga največ prodali v mestu Trst in okolici, zdaj, ker je njegova kulinarična in tudi medicinska pomembnost postala zelo znana, ga praktično večino prodajo kar ob vsakoletnem prazniku česna.
Ve se, da česen uspeva po vsem svetu v toplem in zmernem podnebju. Bližnje sorodnice česna so čebula, šalotka, por in drobnjak, a predelovalci rdečega česna v območju Nove vasi na Dragonjo pravijo, naš je poseben, namreč uporablja se za različne kulinarične dodatke, a tudi za medicinske namene.
37E58E31-DFE4-4260-91F6-DE83A410F61B
Praznik ponuja tudi znamenitemu istrskemu rdečemu česnu in drugih kulinaričnih dobrot tudi obilje odličnega oljčnega izvrstnega olja, pa tudi odlično žlahtno kapljico, kjer prednjači malvazija.
Vaščani odprejo svoje domačije, prikažejo stare običaje in ponudijo svoje vino, česen in domače proizvode. Organizirane so kulinarične delavnice, vodeni ogledi vasi, cerkve in zvonika, zvečer pa skupaj zaplešejo na tipični vaški fešti.
Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči ovojni lupini in velikih zdravih strokih. V istrski kuhinji zaseda pomembno mesto, ena največjih specialitet so “peski” oz. poganjki mladega česna. Pripravljajo se s fritajo (jajčna omleta), dušene ali na solato. Za česen že od nekdaj velja, da preprečuje aterosklerozo.
Danes je tudi znano, da je česen naravni antibiotik, saj deluje protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Velja za bogat vir kalcija, fosforja in vitamina C. Novovaščani pa radi povejo, da so z izkupičkom od prodaje česna med drugim leta 1896 zgradili tudi cerkveni zvonik.
20180714_180253
No, naj bo dovolj! Mi smo ga obiskali včeraj in prepričali smo se, da vse navedeno, kar navajamo, iz ust prijaznih domačinov drži, pa še cenovno ne pretiravajo.

Zato si Praznik česna v Novi vasi nad Dragonjo, če ne uspete danes, drugo leto obvezno velja zapisati v koledar morebitnih izletov. Naj ponovimo, Praznik česna v Novi vasi nad Dragonjo je vsako leto drugo soboto in nedeljo v mesecu juliju.
20180714_163318
In še ponovitev naslova – Nekoč smo s česnom gradili zvonike! Pomislite! To so dosegli, z delom in organiziranostjo svoje skupnosti dosegli pridni prebivalci Nove vasi ob Dragonji in okoliških vaseh in ne kot danes, ko se nekateri trudijo, nekateri pokvarjeni posamezniki pa del njihovega truda pokradejo v tej neorganizirani državi.
Vidite tudi, zato si pridelovalci znamenitega istrskega česna zaslužijo našo pozornost in poklon. In takih ljudi je tudi po drugih krajih Slovenije kar nekaj./pripravila Alenka T. Seme/Janez Temlin/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s