Začel veljati dopolni zakona o zdravniški službi; A čas bo pokazal, da to ni prava rešitev

merjenje tlaka
Po včerajšnji objavi v uradnem listu so danes, 19. julija, začele veljati dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki bodo omogočala zaposlitve zdravnikov v Sloveniji tudi iz držav zunaj EU. S temi dopolnitvami zakona, kot pravijo odgovorni in neuspešni nosilci slovenskega zdravstvenega sistema, se rešujejo kadrovske težave na področju otroške kardiologije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.
Zakon, ki je bil sprejet “rokohitrsko” od teh zdravnikov določa, da se od teh zdravnikov iz tujine ne bo zahtevalo znanja slovenskega jezika, bo pa moral izvajalec zdravstvene dejavnosti (kako, in s kakšno usposobljenostjo teh kadrov, še ni definirano) zagotoviti komunikacijo med “vabljenim” (beri najetim – zdravnikom brez znanja slovenščine) zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku, ter da je vsa medicinska dokumentacija bolnikov dostopna tudi v slovenskem jeziku.
Zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji, od tega nacionalni koordinator za to specializacijo in specialista mentorja.
Po novem bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Šlo bi za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov.
kolonoskopija_1
In še naš komentar! Čas bo pokazal, da je to ena od velikih napak, ki so jih politiki omogočili. Dejstvo je, da bi za tovrstne posebne primere bilo bolje najeti in plačati (tudi če začasno preplačati) celotno zdravstveno oskrbo v nesocialističnem tujem centru, pred spet ne aktiviramo svojega, kot narediti to zmešnjavo med slovenskimi vrhunskimi specialisti in začasnimi “prišleki”.
Tak pristop bo tudi dokončno omogočil razpad sistema javnega zdraharstva. Vsi, ki so tak predlog sprejeli, morajo biti evidentirani, da nekoč ne bomo govorili, da smo vsi krvi za neurejenost, ki smo ga s tem pristopom povzročili.
/pripravil: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s