Ali je Šarec za premierski stolček pokleknil pred Mescem?

Marjan Šarec, kamniški župan in predsednik stranke LMŠ
Da prav ste prebrali naslov! Lista Marjana Šarca je na koalicijska pogajanja povabilo stranko Levice. To je, kot poroča RTV Slovenija, potrdil koordinator Levice Luka Mesec.
S pogajanji, s katerimi bodo začeli že jutri, se po Meščevih besedah mudi, saj mora Levica pred morebitnim podpisom koalicijske pogodbe izvesti tako imenovani interni referendum, kar je zanimiva posebnost odločanja. Kako tak »referendum« poteka pa bi res veljalo videti, vsaj uradne rezultate istega. Osnutek koalicijske pogodbe v Levici pričakujejo še danes, v LMŠ pa naj bi jim obljubili, da bodo iz nje črtali “vse posebnosti, ki so bile dane NSi”.
Jutri se bodo sicer sestali le predstavniki Liste Marjana Šarca in Levice, šele po tem, seveda po izvedbi »znamenitega« internega referenduma Levice, pa naj sledila srečanja tudi z drugimi potencialnimi koalicijskimi partnerji.
Od leve proti desni: Karel Erjavec Miro Cerar in Dejan Židan
No, in to so: Znamenita poraženka volitev stranka SMC Mira Cerarja, pobudnica, da je treba v koalicijo vzeti Levico, stranka velikega stratega SD – Dejana Židana pa stranka Alenke Bratušek, ki je Levica ne moti, le, da si ona zagotovi ustrezen položaj, saj nima sedeža v DZ, da ne govorimo o poražencu letošnjih volitev Karlu Erjavci, ki s svojim DeSUS-om pristaja na vse, samo, da si Erjavec, ki je zbral le 392 glasov, zagotovi kak položaj.
Alenka Bratušek
Velja dodati, da bi z vstopom Levice Šarec zbral 52 glasov in tako, s šestimi strankami leve opcije, vladal s krepko večino. No, če upoštevamo število glasov, s katerimi šesterica razpolaga.
Kako nam bodo vladali, pa bo pokazal čas, s pogojem, če se sploh »sestavijo«.
Dejstvo je, da je Marjan Šarec, s tem, da je povabil Levico dokazal, da je zanj najbolj pomembno, da bi postal predsednik vlade. In to je bil razlog, vsaj tako kaže, da je »pokleknil« pred Mescem.
Luka Mesec. koordinator Levice
In naš predlog glede na stanje delitve države med desne in leve, ki mu ni videti konca! Glede na stanje vlada v Sloveniji pa bi bil čas, da ukinemo za dva mandata strankarsko vlado in državo prepustimo tehnični vladi. A z enim pogojem, da vsi, ki bi vodili vlado podpisali izjavo, da je v času njihovega vladanja njihovo osebno premoženje, do zadnjega centa blokirano! Plačo imajo petkrat večjo kot sedanji ministri, a izplačano mesečno le v višini ene petine.
Ko zaključijo mandat, in to neoporečno se jim ostali del plače izplača. Seveda z izpolnitvijo programa, ki je jasno opredeljen.
Njihovo delo se verificira ob koncu mandata z referendumom. To je rešitev. Vsi uradnike, številu le teh, je treba zmanjšati na polovico, izbirajo ministri sami. Predsednik vlade pa lahko kadar koli, ob neizpolnjevanju dela posameznega ministra tega zamenja, seveda s pogojem osebne odgovornosti za takšno odločitev. Da! To bi veljalo izpeljati.
Rekli boste, to je utopija! Ne! To je v tej razpadajoči državi edina rešitev.
/pripravil: Janez Temlin

Leave a Reply