Hrvaško slovenska meja postaja kot švicarski sir

Slovenija in sosednje države
Kot kažejo podatki je Slovenija »deležna« vsak dan večjega števila migrantov, ki iz Bosne preko Hrvaške, mirno brez velikih zapletov, prestopajo našo južno zeleno mejo. Kaj dela hrvaška policija v Sloveniji pristojni javno ne razkrivajo. V javnost pa prihajajo le podatki o vse večjem številu migrantov, ki uspejo prestopiti hrvaško slovensko mejo in nato zaprosijo za azil.
Znano je, da zadnje čase po EU potekajo razgrete debate o »zapiranju meja« in zavračanju migrantov. No, Slovenija pa, ki ima težave z migranti, ki so zbrani v delu bošnjaškega dela Bosne in Hercegovine (kdo jih je tja nakopičil, ni še nihče razkril), ki so zbrani v glavnem v Veliki Kladuši in Bihaću.
velika-kladusa-migranta
Od tu pa nato z različnimi pristopi poskušajo nadaljevati pot v EU preko Hrvaške v Slovenijo.
Iz poročil, ki prihajajo iz Hrvaške, ni čutiti tam posebne panike glede prehoda migrantov preko njihove države, saj so se, kot kaže Hrvati, odločili »povečati« prepustnost svojega ozemlja, kar omogoča, da migranti po t. i. »balkanski poti« hitro prispejo na našo mejo.
Še več! V zadnjem času je opaziti, da so na Hrvaškem celo organizirane kriminalne skupine, ki na hitro »dostavijo« migrante na našo zeleno mejo. Če se nekoliko pošalimo hrvaško slovenska meja postaja, kot švicarski sir, pri čemer Hrvaška s pridom uporablja »luknje«, da se migranti prebijajo v Slovenijo skoznje, No, gre za že preko prej omenjeno, neustrezno zavarovanje naše zelene južne meje.
Glede vračanja migrantov Hrvatom velja dodati, da je tega opazno manj, saj migranti dajejo prošnje za azil in to izrabljajo za mednarodno zaščito za nadaljnje potovanje do želenih ciljev, ki pa so Avstrija, Nemčija, Švedska in druge bogatejše članice EU.
Angela Merkel
Ob vsem tem stanju (spodaj objavljamo statistične podatke prosilcev za mednarodno zaščito in pregled odločanj za priznanje mednarodne zaščite v Sloveniji za leto 2018) velja dodati še to, da slovenska vlada pa še vedno vztraja, da je lahko, kljub neurejenemu mejnemu vprašanju, hrvaška policija še vedno uraduje na naši meji.
na črno zgrajen mejni prehod pri Sečovljah na hrvaški strani
To je presedan, saj tega stanja ni na nobeni od mej držav članic EU, posebej tudi zato ne, ker je Slovenija v Schengenskem območju Hrvaška pa s takšnim pristopom varovanja svoje južne meje še dolgo, to ne bi smela biti.
migranti na poti
In navedenega sledi, da je kot v naslovu zapisano, hrvaško slovenska meja kot švicarski sir z vse večjimi luknjami (upajmo, da nas Švicarji ne bodo tožili, ker smo izrabili njihov izvrstni sir za predstavitev prispodobe hrvaške nedoslednosti), a to kot kaže pristojnih v Sloveniji posebej ne moti.
švajcarski-sir
Da ne bo pomote! Tisti, ki si zaslužijo mednarodno zaščito, jo morajo dobiti, a ne na ta način kot ta zdaj poteka, in sicer z njihovim nasilnim prečkanjem naše južni meji, in to tudi s hrvaško nedoslednostjo.
No, in še zgoraj omenjeni statistični podatki o tujcih v Sloveniji 2018, in sicer:
Število prosilcev za mednarodno zaščito
Odločanje v postopkih za priznanje mednarodne zaščite po letih
Vir: Direktorat za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo/ Urad za migracije/Celotni članek pripravil: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s