Spet nam ni jasno, kaj je strokovna in kaj laično birokratska odločitev

merjenje tlaka
Večina Urgentnih centrov po Sloveniji, teh je enajst, razmišljajo o zaračunavanju zdravstvenih storitev, ki naj po njihovem mnenju ne bi bile nujne.
Prav! In spet smo tam kot vedno! Imamo Urgentne centre, nimamo pa natančnih opredeljenih strokovnih pravil, kaj sodi v njihovo dejavnost do pomoči potrebnih. Še več, spet si vsak določa pravila, kot da je urgentno zdravstveno stanje Prekmurcev (ti še ne zaračunavajo nobenih storitev v svojem UC) drugačno od Izolčanov, kjer jih v določenih primerih nekatere posege zaračunavajo.
Urgenntni ceter Izola
Mimogrede, na spletni strani UC Izola piše: UC (Izola)si prizadeva za vzpostavitev in stalne izboljšave sistema obravnave pacienta z urgentnim stanjem, ki bi nudil kar največjo stopnjo strokovne odličnosti, varnosti, učinkovitosti in racionalnosti diagnostike ter zdravljenja urgentnih stanj. Takšen sistem sestavljajo vnaprej določeni procesi kliničnega dela, jasne odgovornosti in strokovna kompetentnost zaposlenih, sistem dokumentiranja opravljenega dela, sistem upravljanja z materialnimi in človeškimi viri ter nadzor nad kakovostjo dela in kliničnimi tveganji.
operacijska soba
A nato še dodajo: Pacienti, ki zahtevajo pregled v urgentnih ambulantah, pa njihova stanja po medicinskih kriterijih niso nujna, bodo obravnavani kot samoplačniki.
No, mi pa tudi! Upamo, da ste »dojeli«, kdaj je kaka stvar urgentna in kdaj ne? Ne! Logično!
Tako je zato, ker smo čudna država, kot, da se ne bi vedelo, kaj je nujno zdravljenje in kaj so neodložljive zdravstvene storitve, ki zahtevajo in vključujejo takojšnje zdravljenje ali nujno medicinsko pomoč.
Dejstvo je, da mora biti ta odločitev stroka in ne pripravljena s strani birokratov na Ministrstvu za zdravje še maj pa na Zavodu za zdravstveno zavarovanje. To je stroka, torej to sodi tja (na strokovne medicinske službe bolnišnic in morda še na Zdravniško zbornico Slovenje ali tja, kjer medicinski strokovnjak odločijo).
A ne, zdaj ti medicinski strokovnjaki, KAR SO RES, spet zahtevajo napotke, da bodo nato lahko pozneje rekli, da ti nestrokovni in neustrezni, kar bo logično, če bi jih pisali laiki. Pa recite, če smo normalna država.
Urgenca UKC Ljubljana
No in še mreža Urgentnih centrov po Sloveniji, kjer po naših podatkih trenutno zaračunavajo ali ne zaračunavajo nekaterih medicinskih stanj, če jih boste morali obiskati. A tega žal ne boste vedeli vnaprej, vsaj osnove, katera stanja so to.
Dodajamo pa tudi aktivne povezave posameznih Urgentnih centrov po bolnišnicah, ki kažejo na »raznovrstnost« razumevanja delovanja njihovega delovanja.
V primeru, če si jih boste ogledali, vam bo vse postalo jasneje, zakaj objavljamo ta članek.
Svojega komentarja ne dodajamo, ker bi se v tem primeru tudi sami vpletali v medicinsko stroko, ki ni naše področje. Zapisano pa je!/Pripravil: J. Temlin/
UC Brežice (zaračunavajo) – https://www.sb-brezice.si/urgentni-center.html
UC Celje (zaračunavajo) – https://www.sb-celje.si/oddelki-in-ambulante/urgentni-center-celje
UC Izola (zaračunavajo) – https://sb-izola.si/departments/urgentni-center-izola-uci/
UC Jesenice (zaračunavajo) – https://www.sb-je.si/zdravstvena_dejavnost/oddelki_in_enote/urgentni_center/
UC Maribor (ne zaračunavajo) – https://www.ukc-mb.si/oddelki-sluzbe-enote/klinika-za-kirurgijo/urgentni-center/
UC Murska Sobota (ne zaračunavajo) – https://www.sb-ms.si/oddelki-in-sluzbe/urgentni-center
UC Trbovlje – Nima posebne predstavitve – http://www.sb-trbovlje.si/
UC Slovenj Gradec (zaračunavajo) – https://www.sb-sg.si/si/main/ucenter
UC Novo mesto (ne zaračunavajo) – https://www.sb-nm.si/urgentni-center
UC Nova Gorica (ne zaračunavajo) – http://www.bolnisnica-go.si/node/2507
Urgenca Ljubljana (ne zaračunavajo) – https://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/klinike_in_oddelki/urgenca
Vir: Mreža urgentnih centrov/Ministrstvo za zdravje

Leave a Reply