Danes svet obeležuje mednarodni dan starejših oseb

upokojenciDanes, 1. oktobra, svet obeležuje mednarodni dan starejših oseb, ki predstavlja priložnost, da se izpostavi prispevek starejših njihovemu neposrednemu in širšemu okolju. Obenem velja spomniti, da se starejši po svetu soočajo z izzivi, ki izhajajo iz predsodkov, diskriminacije in posledično ovir pri celovitem uveljavljanju svojih pravic ter vključevanju v družbo. V kontekstu letošnje 70. obletnice Splošne deklaracije človekovih pravic zato poudarjamo njeno osnovno sporočilo, da imamo vsi enako dostojanstvo in enake pravice.
bolnik-v-bolnici
Osrednji cilj letošnjega mednarodnega dne starejših oseb je izraziti priznanje starejšim zagovornikom človekovih pravic. Zagovorniki človekovih pravic so ljudje, ki se posamično ali skupaj z drugimi zavzemajo za varstvo, promocijo in uresničevanje katerekoli človekove pravice.

Ministrstvo za zunanje zadeve ob tej priložnosti izraža hvaležnost za predano delo in prispevek vseh zagovornikov človekovih pravic, posebej pa starejših zagovornikov, k spodbujanju uresničevanja človekovih pravic povsod po svetu. Kot doslej se bomo še naprej zavzemali za njihovo varno in nemoteno delo, za spoštovanje dostojanstva in človekovih pravic starejših ter za ustrezno umestitev varstva slednjih v mednarodni okvir človekovih pravic.
Festival za tretje življenjsko obdobje 2018
Ob tej priložnosti vabimo k ogledu razstave “STARANJE. Družba za vse.”, ki jo je pripravilo Ministrstvo za zunanje zadeve za spodbudo k razmisleku o tem, kako staranje vpliva na odnos družbe do posameznika ter kako dobro so starejšim dejansko zagotovljene pravice, ki jih jemljemo za samoumevne.
Festival za tretje življenjsko obdobje 2018
Razstava bo do 3. oktobra na ogled v Cankarjevem domu, kjer poteka 18. Festival za tretje življenjsko obdobje…http://www.f3zo.si/ljubljana/

Leave a Reply