Ali bo Janković konkurente »pohodil« še četrtič?

img_1268
Zoran Janković, ki je župan Ljubljane že od leta 2006 leta (če odmislimo nekajmesečno prekinitev, ko je taval po državnih sobanah, ker je mislil, da je tudi državna politika urejanje ulic in tlakovanje istih), se bo še udaril s svojimi konkurenti na letošnjih volitvah za svoj četrti mandat.
A zdaj je stranka SDS, ki sodi med najbolj osovraženo stranko, od »desne proti levi« v boj postala pragmatičnega mladega Dr. Anžeta Logarja, ki je s svojim znanjem in poznavanjem novih tehnologij ter mladostno pragmatičnostjo, kljub nepriljubljenosti SDS, morda prvič pravi konkurent, laiku tehnoloških rešitev, sedanjemu županu Jankoviću.
Anže Logar, član stranke SDS in kandidat za župana Ljubljane
No, je pa zato na Jankovićevi strani učinek urejanje fasad in tlakovanje mestnih ulic, kar se tiče predvsem središče mesta in nekaj okoliških povezovalnih ulic. Dejstvo je, da mu je treba priznati, da je v obdobju dosedanjih mandatov na tem področju postoril veliko. K temu “veliko” je od leta, od 2015 “prispevalo” tudi na MOL prisesano podjetje KPL, ki je nosilni izvajalec del za dela urejanje mestnih cest in tlakovanje istih v glavnem mestu.
Gre za podjetje, ki je v lasti bosansko srbskega tajkuna iz Bosne in Hercegovine, natančneje Republike srbske, ki je tam lastnik številnih podjetij, je pa v Sloveniji lastnik tudi ljubljanskega podjetja TAČ-a, ki je največji proizvajalec asfalta v prestolnici.

Ker je ljubljanskih ulic, ki potrebujejo ureditev in nato ponovno popravilo, ker prva faza ni izvedena tako, kot bi morala biti, bo KPL imel dovolj dela, saj je vedno »najbolj konkurenčno« podjetje za potrebe mesta Ljubljana, in sicer zato, ker bosanski lastniki v glavnem zaposlujejo delavce iz svoje Republike srbske (BiH), ki pa ji plačujejo krepko pod povprečjem ostalih slovenskih gradbenikov.
To je podjetij, ki so nastala po propadu velikanov, kot so bila SCT, Primorja Ajdovščina, Vegrada Velenje in Kraški zidar, ki so propadla, kot da bi mignil, in sicer potem, ko jih je država “odgnala” od svojih jaslih. Zakaj ta dodatek, ker to čaka tudi KPL, če se zamaje stolček Jankoviću in njegovi ekipi na MOL-u.
Gosposvetska cesta popravki ceste_Žurnal
Seveda pa se Jankoviću, kljub navedenemu ni bati za zmago, ker bodo “njegovi meščani” prispevali potrebne glasove za njegovo ponovno izvolitev, čeprav “njihov” župan ni “prilagojen” novim tehnologijam, ki vse boj prodirajo v druga mesta po svetu. Res pa je, da je to področje tudi njim samim tujek, čemu in zakaj bi jih sploh potrebovali.
A dejstvo je, ne glede kaj ponuja Dr. Logar, da se bo glavno mesto moralo slej kot prej spopasti s kompleksno posodobitvijo, lotiti poglobljene ureditve mestnega prometa, stanovanjske gradnje tako za mlade kadre, kot ostarele prebivalce glavnega mesta.
družina na izletu
Ob tem pa bo treba kljub »najboljšemu« urbanistu na svetu Dr. Koželju, poglobljeno lotiti, na samo na papirju, ampak tudi na terenu, kako urediti dele mesta izven področja ožjega središča Ljubljane, ker se tam v zadnjih treh desetletjih ni bistveno veliko spremenilo.
Rekli boste, navedite vsaj en dokaz izven mesta, ki ni urejen. Prav, izbrali smo področje Rakove Jelše, no dodali bomo še del Most, da dokaz dobi večjo potrditev.

Torej v Ljubljani je po že storjenem še veliko dela, a je res, da se bo potrebno razen polaganja tlakovcev in urejanje cest in podzemnih vodov loti tudi drugi za meščane pomembnih stvari, kar pa žal pridni in poceni delavci podjetja KPL, žal ne zmorejo sami.
No, in del teh ureditev v svojem programu napoveduje Dr. Logar, ki pa glede v uvodu zapisano nima velikih možnosti, ker bo Jankovićev »stroj« opravil svoje. Ob tem pa se bo Dr. Logar moral spopasti tudi z negativnim predznakom stranke, ki ga pošilja v na prizorišče sedanjega župana.
Dejstvo je namreč, da stranka SDS v Ljubljani nikoli ni bila priljubljena stranka, ravno nasprotno. Razlog pa je zagotovo predsednik te stranke Janez Janša, ki ima v glavnem mestu bistveno več nasprotnikov, kot podpornikov.
Koliko prebivalcev od 228 tisoč volilnih upravičencev mesta Ljubljane bo znal prepričati Dr. Logar, bo pokazal čas. A se ve, da ima Janković volilni ešalon na svoji strani, ki mu zagotavlja vedno okoli 46 tisoč glasov, od prej navedeni 228 tisoč volilnih upravičencev. Torej Dr. Logar in seveda ostali kandidati bodo morali resno pljuniti v roke, če želijo iz mesta župana Ljubljane, ne glede na različne Jankovičeva nepravnomočne dosjeje na sodiščih, istega zriniti iz županskega prestola Ljubljane.
center Stožice
Kot poglavitno usmeritev svojega županovanja je Janković je že davno tega skoncentriral na izvedbo 22 projektov: Barjanska vpadnica, notranji cestni obroč, garažna hiša Ljubljanska tržnica, garažna hiša Kongresni trg, oživitev promenade med Tivolijem in Ljubljanskim gradom, Potniški center Ljubljana (Emonika), Center Ilirija, obnova Plečnikovega stadiona, Športni park Stožice, oživitev nabrežja Ljubljanice, oživitev bregov Save, obnova kanalizacijskega sistema, regijski center za ravnanje z odpadki, Mestna negovalna bolnišnica Ljubljana, 3000 stanovanj v Stanežičah, obnova Roga, dodatni domovi za starejše občane, dodatni vrtci, Študentski kampus Vojkova, več tehnoloških parkov, kulturni kare na Metelkovi in akademije na Roški in Center urbane kulture Kino Šiška.
Zoran Janković
In kaj je od tega izpeljal, ocenite sami. Kot pravi je tudi za postorjeno prepričan, da bo »pohodil« konkurente še četrtič? No, vse bo znano v nedeljo, 18. novembra 2018, ko bodo potekale redne lokalne volitve, na katerih bodo v vseh občinah izvolili člane občinskih svetov, župane in člane svetov ožjih delov občin./Pripravil: J.T./LN/

Leave a Reply