Čemu se odpisani politiki nekdanje »Jugoslovane« spet dobivajo na neformalnih srečanjih?

Borut Pahor
V Mariboru poteka t. i. dvodnevna mednarodna konferenca nevladne organizacije imenovana Jadranski svet z naslovom “Jadranski parlament 2018”.
Organizator te konference, ki je, kot javnosti sporoča organizator, namenjena prizadevanjem za ohranjanje miru v balkanski regiji skozi dialog ter spodbujanje gospodarskega sodelovanja.

Maribor, Hotel Habakuk.
Odprtje Adriatic parlamenta 2018, na katerem so med drugim govorili o procesu siritve EU, prihodnosti Balkana in vplivih Rusije.

Če niste vedeli t. i. Jadranski svet letos, sicer obeležuje peto obletnico nastanka v okviru katerega so se odpisani politiki novonastalih držav nekdanje »Jugoslovane« pogovarjali o aktualnih temah, ki naj bi vplivala na gospodarsko in politično dogajanje na tem območju.
Ob tem se velja vprašati, čemu se »Jugoslovani« spet dobivajo na neformalnih srečanjih, ki praktično ne do-prinašajo resnim spremembam odnosom, razen, če je ta nevladna organizacija imenovana “Jadranski svet” prevzema odločitve uradni politiki iz Jugoslavije nastalih držav, ker se ta ne zna poenotiti, kako reševati medsebojna odprta vprašanja.
Ob tem srečanju se zastavlja tudi vprašanje, kdo je plačnik srečanja. Dejstvo je namreč, da vabiti na srečanje na primer hrvaško nepomembne državljanke Jadranko Kosor, ki je bila nekoč res predsednica vlade Hrvaške, a je danes le navadna hrvaška državljanka neproduktivno in nepotrebno. To velja tudi za marsikaterega, v hotelu Habakuk videnega balkanskega politika, kjer t. i. mednarodna konferenca poteka.
Jadranka Kosor, Borut Pahor in Tadić/Foto: Nebojša Tejić
Maribor, Hotel Habakuk.
Odprtje Adriatic parlamenta 2018, na katerem so med drugim govorili o procesu širitve EU, prihodnosti Balkana in vplivih Rusije.
Nekdanja hrvaška predsednica vlade Jadranka Kosor, predsednik republike Borut Pahor in nekdanji predsednik Srbije Boris Tadic.

Če si Borut Pahor želi srečanj s balkanskimi odpisanimi kolegi, ki v svojih državah nimajo praktično nobene politične besede več, naj srečanje ima, a ga naj plača s svoje žepa. Prav tako pa ga država ni dolžna plačevati za izgubljen na takih srečanjih na teh brezplodnih srečanjih.
Res bi bil že čas, da se nehamo ukvarjati z »Jugoslavijo«, razen, če si jo politiki ali večina državljanov spet želi, da se »sestavi«. Če, velja oditi na referendum, da vemo pri čem smo.
Dejstvo je, da so tovrstna brezplodna in neučinkovita sestajanja, če že ne izguba časa, pa zagotovo tratenje davkoplačevalskega denarja. In to mora Borut Pahor vedeti.
Hrvaška državljanka Jadranka Kosor in predsednik Republike Slovenije/Foto: Nebojša Tejić
No in še uradni zapis iz spletne strani predsednika države Slovenije Boruta Pahorja, da bo res vse jasno, zakaj zgornji zapis:
»Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes, 12. 10., v Mariboru udeležil otvoritve mednarodne konference Jadranskega sveta z naslovom “Jadranski parlament 2018”.
Predsednik republike je imel na konferenci otvoritveni nagovor. V nadaljevanju je predsednik republike odprl razpravo, v kateri so sodelovali: dr. Dimitrij Rupel, prvi zunanji minister samostojne Slovenije, Zlatko Lagumždija, nekdanji zunanji minister Bosne in Hercegovine, Mladen Ivanić, nekdanji član Predsedstva Bosne in Hercegovine, Boris Tadić, nekdanji predsednik Srbije, in Jadranka Kosor, nekdanja predsednica vlade Hrvaške.« (Fotografije povzete s spletne strani predsednika države so uradno označene)
/Pripravil: J. Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s